31. ledna 2009

Tibeťané si připomínají 10. pančhenlamu

Phayul | Dharamsala, 29. ledna 2009

Ústřední asociace pro pančhenlamu a kancelář kláštera Tašilünpo si včera připomněly 20 let od smrti 10. pančhenlamy. Počínaje včerejším dnem bude celý následující rok zasvěcen 10. pančhenlamovi prostřednictvím nejrůznějších kampaní a aktivit, uvádí se v tiskové zprávě vydané Ústřední asociací pro pančhenlamu a kanceláří kláštera.

Zatímco Čína včera označila druhého nejvýznamnějšího představitele tibetského buddhismu za nepřítele a rozvraceče, Tibeťané si ho připomínají jako hrdinného obránce lidských práv Tibeťanů a odpůrce čínského úsilí o počínštění Tibetu.

10. pančhenlama sepsal petici o 70 tisíci slovech o situaci tibetského lidu a v roce 1962 ji předal čínské vládě. Za kritiku čínské vlády byl okamžitě potrestán domácím vězením na 9 let. V roce 1978 byl od trestu osvobozen, cestoval rozsáhle po Tibetu, snažil se zachovat tibetskou kulturu a zlepšit životní podmínky Tibeťanů.

28. ledna 1989 vydechl 10. pančhenlama naposledy. V roce 1995 rozpoznal dalajlama malého chlapce, Gendüna Čhökji Ňimu jako 11. pančhenlamu, ale čínská vláda nechala chlapce unést a ustavila dle své vlastní volby chlapce jiného, Gyaltsena Norbu, kterého většina Tibeťanů neuznává.

"Po své smrti se pančhenlama stal pro Tibeťany velice důležitou symbolickou osobností, zvláště protože se čínská vláda postupně zaměřuje na zmaření všeho za co ve svém životě bojoval", uvedl pro Reuters tibetolog Robert Barnet z Kolumbijské univerzity.

Když byla jediná dcera 10. pančhenlamy, nyní studující v Pekingu, Jabši Pan Rigdzin Wangmo vyzvána, aby se vyjádřila k odkazu svého otce, sdělila reportérům Reuters: "Můj otec se ve svém přesvědčení nikdy neváhal dělat všechno pro podporu tibetské kultury a Tibeťanů kdekoliv to bylo možné."

Článek převzat a přeložen z tibetského zpravodajského serveru Phayul: "Tibetans Remember 10th Panchen Lama"

29. ledna 2009

Tibeťané ruší oslavy Nového roku, připomínají si události loňska

Motlitby a smuteční obřady jsou plánovány za Tibeťany, kteří byli v roce 2008 zabiti čínskými jednotkami

Indie, Dharamsala - Tibetské exilové organizace dnes oznámily zrušení oslav tibetského Nového roku Losaru. Rozhodli se tak držet smutek za více než 200 Tibeťanů, kteří byli zabiti čínskými vojáky nasledně po loňských březnových protestech, a vyjádřit protest proti ozbrojenému zásahu a pokračujících opatřeních čínské vlády v Tibetu. Podle tibetského lunárního kalendáře připadá začátek roku 2136 zemského buvola na 25. únor. Namísto obvyklého veselí, oslav, zpěvů a tanců, se bude držet smutek a konat motlitby, v domovech a chrámech se zažehnou tradiční máslové lampy. Tibetští představitelé také vyzvali tibetské komunity z celého světa, aby se ke smutku připojily.

Podle tradice ročního držení smutku se tedy Tibeťané letos zdrží veřejných oslav tibetského Nového roku. Tibet i nadále fakticky zůstává pod stanným právem, čínská vláda omezuje pohyb Tibeťanů i zahraničních zpravodajů v mnoha oblastech.

"Letos uctíme památku obětí bezpočtu Tibeťanů, kteří povstali, aby dali Číně a světu najevo, že ani po 50ti letech brutální čínské okupace nepřestávají být odhodláni bojovat za svoji svobodu", vyjádřila se doktorka B. Tsering, prezidentka Asociace tibetských žen. "Oplakáváme své bratry a sestry, kteří byli zabiti v čínském ozbrojeném zásahu při březnových protestech a vyjadřujeme solidaritu těm, kteří i nadále trpí pod čínským totalitním režimem.

Tibetský Nový rok Losar je jedním z nejslavenějších svátků tibetského kalendáře a je tradičně slaven po dobu minimálně tří dnů. Letos Losar připadá na 25. - 27. února, předchází tedy o dva týdny 50. výročí tibetského národního povstání z 10. března 1959 při němž byl dalajlama nucen uprchnot do exilu. Tento den též připomene rok ode dne, kdy tibetští mniši ve Lhase rozpoutali celonárodní povstání, které se rozšířilo po celé Tibetské náhorní plošině.

"Neslavením Losaru uctíme všechny Tibeťany, kteří zemřeli v minulém roce za svobodu naší země", řekl Ctihodný Ngawang Woebar, prezident Gu-Chu-Sum, Hnutí bývalých politických vězňů. "V předvečer výročí dvou historických povstání, jednom v roce 1959 a druhém v roce 2008, vyzýváme Tibeťany po celém světě, aby se k nám připojili a znovu se tak oddali nenásilnému boji našeho národa."



Hnutí povstání tibetského lidu, které organizuje Asociace tibetských žen, Gu-Chu-Sum, Hnutí bývalých politických vězňů, Národní demokratická strana Tibetu a Studenti za svobodný Tibet v Indii, si klade za cíl oživit ducha tibetského národního povstání z roku 1959 a nenásilnými akcemi a činy přivést čínskou ilegální okupaci Tibetu ke konci.


Přeloženo podle článku: TIBETANS CANCEL NEW YEAR CELEBRATIONS TO MARK 'BLACK YEAR' ze stránek organizace Studenti za svobodný Tibet

24. ledna 2009

URGENTNí akce Amnesty International - 03/09 - Čína

SOUHLASÍTE-LI s bleskovou peticí Amnesty International 03/09 - Čína, připište údaje o sobě a zprávu ODEŠLETE zpět na e-akce@amnesty.cz . Vaše jméno, příjmení, adresa a profese budou spolu s údaji dalších signatářů uvedeny pod dopisem, který bude odeslán příslušným úřadům.

********************************************************************************
UZÁVĚRKA: Úterý 27. 1. 2009, 14:00 hod (níže uvedený dopis bude jednomu z činitelů odfaxován hned po zaplnění dvou podpisových archů; dalším bude odeslán po uzávěrce).

Jméno, příjmení, titul:
Adresa*:
Profese, organizace* (nejlépe v angličtině, není ale podmínkou):

********************************************************************************
INFORMACE O PŘÍPADU:

Čína: Obavy z mučení / zadržování v izolaci – Chen Zhenping, žena praktikující Falun Gong.
Navazující akce k UA 305/08, 22. 1. 2009 (urgentní e-akce 44/08).

Chen Zhenping byla v průběhu tajného procesu v srpnu 2008 odsouzena za „využívání odpadlické organizace k podkopávání práva“ k osmi rokům vězení.
Její rodina se obává, že by Chen Zhenping mohla být převezena do věznice vzdálené od místa jejich bydliště, jak čínské úřady v případech stoupenců Falun Gongu často činí. Takový převoz by mohl Chen Zhenping vystavit zvýšenému riziku mučení, protože by rodině ztížil možnost návštěv a dohledu nad tím, jak se s ní ve vězení zachází.
Od té doby, co byla Chen Zhenping bez zatykače 9. července 2008 zadržena, ji nikdo z jejích rodinných příslušníků neviděl. O tom, že se konal soud a byl vynesen rozsudek, nebyla její rodina až do října zpravena. Paní Chen Zhenping se v průběhu soudního jednání nedostalo žádné právní pomoci. Jakmile se rodiče o odsouzení své dcery dověděli, advokáta pro ni sjednali. Ten se s žádostí o informace o jejím případu obrátil v listopadu 2008 na lidový soud v Jingshui, což je jeden z obvodů města Zhengzhou v provincii Henan. Jeden soudní úředník mu sdělil, že stoupenci Falun Gongu nemají právo najímat si právní zástupce.
Advokát pak 5. prosince požádal osmnáctiletou dceru odsouzené paní Chen, aby s žádostí o dokumenty vztahující se k rozsudku zašla k soudu ona. Při několika pokusech získat uvedené listiny byla však opakovaně odkazována na pozdější termín. Dne 4. ledna, když odmítla opustit budovu soudu bez příslušných dokumentů, ji zaměstnanec soudu uhodil, kopl, přitiskl k zemi a šlapal jí na hrudník, dokud tři jiní místní zaměstnanci nezasáhli. Místní policie tento incident odmítla vyšetřovat.
Dcera se do soudní budovy následujícího dne vrátila, a zaměstnanec, který ji předtím bil, jí doklady o odsouzení Chen Zhenping tentokrát poskytl a sdělil jí, že lhůta pro odvolání již uplynula. Rodina se obává, že Chen Zhenping byla odsouzena bez toho, že by se mohla k něčemu vyslovit, jelikož její osobní údaje jsou v soudních dokumentech uvedeny nesprávně.
Advokát se opakovaně pokusil navštívit paní Chen ve vazební věznici č. 1 v Zhengzhou, kde byla podle jeho mínění zřejmě zadržována. Dne 16. ledna se pak od kanceláře obvodní správy věznic v Jingshui dověděl, že již byla převezena do jiné věznice, ale odmítli mu zde říci, do které. Jeden rodinný přítel, který v uvedené kanceláři vězeňské správy pracuje, jim řekl, že Chen Zhenping je dosud držena ve vazební věznici č. 1 v Zhengzhou. Její spoluvězeň, nedávno odsud propuštěný, rovněž potvrdil, že se tam stále nachází.

INFORMACE O POZADÍ PŘÍPADU:

Falun Gong je duchovní hnutí, ke kterému se v devadesátých letech v Číně přidalo velké množství lidí. Po pokojné „manifestaci vsedě“, která se na náměstí Tiananmen (Tchien-an-men, náměstí Nebeského klidu) konala v červenci 1999, postavila vláda hnutí mimo zákon a spustila dlouhodobou zastrašovací a pronásledovací kampaň, řízenou zvláštní organizací nazývanou „Úřad 610“. Tvrdé potlačování Falun Gongu se vystupňovalo během příprav na Olympijské hry. Dle zdrojů blízkých Falun Gongu bylo v tomto období v celém státě zadrženo asi 8000 osob praktikujících Falun Gong, a dle stejného zdroje zemřelo v průběhu roku 2007 asi 100 těchto lidí ve vazbě či krátce po propuštění, a to v důsledku mučení, hladovění a chybějící lékařské péče.

INFORMACE O PŘÍPADU NA STRÁNKÁCH AMNESTY INTERNATIONAL V ANGLIČTINĚ ČTĚTE ZDE.

ZNĚNÍ DOPISU, KTERÝ BUDE ZASLÁN UVEDENÝM ÚŘADŮM:
(Pozn.: Jednomu z uvedených činitelů bude text v případě dostupnosti spojení odfaxován; dalším bude odeslán leteckou poštou).

1. Head of the Henan Province National Security Bureau, Wang Xusheng, Henan Province National Security Bureau, 12 JingEr Lu, Zhengzhoushi, Henansheng, People’s Republic of China.

2. President of the Supreme People's Court, Xiao Yang Yuanzhang, Zuigao Renmin Fayuan, 27 Dongjiaomin Xiang, Beijingshi 100006, People's Republic of China.

3. Mayor of Zhengzhou City, ZHAO Jiancai Shizhang, Zhengzhoushi Renmin Zhengfu, 233 Zhongyuanxilu, Zhengzhoushi 450007, Henansheng, People's Republic of China.

4. Director, Zhengzhou City No 1 Detention Centre, Zhengzhou shi Diyikanshousuo, Hanghailu yu Disandajie, Zhengzhoushi, Henansheng, People’s Republic of China.

5. Mimořádná a zplnomocněná velvyslankyně Čínské lidové republiky v ČR, Huo Yuzhen, Pelléova 18, 160 00 Praha 6 – Bubeneč.

********************************************************************************

Dear Director, Dear President, Dear Mayor, Dear Madam Ambassador,

We are asking the authorities where Falun Gong practitioner Chen Zhenping is held, and urging them to provide immediate guarantees for her safety and to ensure that she has access to a lawyer of her own choosing, her family and any medical treatment she may require.
We are expressing concern that she has been imprisoned solely for her religious beliefs and urging the authorities to release her immediately and unconditionally.

Yours sincerely,

***

Vážený pane řediteli, Vážený pane předsedo, Vážený pane starosto, Vážená paní velvyslankyně,

požadujeme od příslušných úřadů zprávu o tom, kde je zadržována stoupenkyně Falun Gongu paní Chen Zhenping, a naléhavě je žádáme, aby jí neprodleně zajistily bezpečí a přístup k právnímu zástupci dle jejího vlastního výběru, k její rodině a k jakékoli potřebné lékařské péči.
Vyjadřujeme své obavy, že byla uvězněna jen kvůli svému náboženskému přesvědčení, a vyzýváme úřady, aby ji neprodleně a bezpodmínečně propustily.

S úctou,

Akci připravil Jan Klement, místní skupina Amnesty International v Brně.

********************************************************************************
Dobré zprávy z našich akcí

E-akce 48/08: Jestina Mukoko, aktivistka za lidská práva ze Zimbabwe, která byla 3. prosince unesena ze svého domu, je sice i nadále vězněna, ale je již alespoň známo místo jejího zadržování. Policie zprvu popírala, že by ji měla ve svých ruku, což vyvolávalo obavy z jejího „zmizení“. Více informací v angličtině.

********************************************************************************
Základní možnosti, jak se zapojit do světové sítě urgentních akcí na obranu lidských práv:

1. Bleskové petice (e-akce). Podpis petice přes e-mail je rychlý, jednoduchý a časově nenáročný způsob, jak urgentní akce podpořit. Registrace.

2. Klasická síť UA. Dopis doručený e-mailem spolu s informacemi o případu je třeba opatřit svými kontaktními údaji, vytisknout a odeslat. Oproti e-akcím je zde tedy zapotřebí většího osobního vkladu. Registrace: ua@amnesty.cz

3. Osobní iniciativa. Zájemce, u kterého se snoubí jazykové znalosti s dostatkem času, může na internetu sám sledovat urgentní akce a dle vlastního uvážení na ně reagovat. Aktuální seznam případů.
********************************************************************************

Tuto zprávu jste dostali, protože jste se v minulosti zúčastnili našich bleskových peticí na obranu lidských práv nebo jste se zaregistrovali pro jejich odběr. Náš tip: ZDE si můžete zaregistrovat zasílání akcí dle vlastního výběru.

17. ledna 2009

Oslava tibetského nového roku zemského buvola

TISKOVÁ ZPRÁVA
Společná oslava tibetského nového roku zemského buvola
Losar 2136
PRAHA (9. prosince 2008) – již po čtvrté se skupiny tibetského buddhismu v Čechách rozhodly oslavit Losar (neboli tibetský nový rok) společně. Srdečně zvána je i sympatizující veřejnost a zástupci organizací, které usilují o zachování tibetské tradice a kultury či podporují lidská práva v Tibetu. Oslavy proběhnou 25. 2. 2009 v prostorách Novoměstské radnice na Praze 2.

„Naší vizí je propojit praktikující tibetských nauk v Čechách, aby sobě navzájem i veřejnosti prezentovali význam a krásu tibetské moudrosti, kultury a praxe, vedli lidi ke vzájemnému respektu a spolupráci. Zároveň chceme příchozím dát možnost podpořit projekty humanitární organizace A.S.I.A. Onlus, která působí přímo v Tibetu a jejím prostřednictvím lze například adoptovat na dálku tibetské dítě,“ říká Tereza Stárková z pořádajícího občanského sdružení Dzogčhen.

Hlavní myšlenkou oslavy Losaru prostřednictvím vzájemného setkání praktikujících tibetského buddhismu, členů organizací, které pracují pro zachování kultury Tibetu a sympatizující veřejnosti, je připomenout kulturu a poznání tibetského národa a
podpořit její zachování prostřednictvím podpory a propagace organizací a aktivit, které pomáhají Tibeťanům v jejich nelehké situaci.

Pavel Spanilý z občanského sdružení Dzogčhen k tomu říká: „Myšlenkou akce je zprostředkovat setkání praktikujících i příznivců tibetských nauk v ČR. Chceme iniciovat společnou meditaci a také si společně vychutnat tématický kulturní program. Chybět nebude ani tradiční novoroční tombola, oblíbené speciality tibetské kuchyně a rituální tibetské nástroje a předměty.“
Česká tradice oslavit příchod nového tibetského roku setkáním praktikujících různých škol tibetského buddhismu vznikla v roce 2003 a od té doby se opakuje každý 2. rok.

Od roku 2005 se do příprav zapojilo především o.s.Dzogčhen a humanitární organizace A.S.I.A. Onlus založené tibetským mistrem Chögjalem Namkhai Norbu. Za zmínku stojí úspěch loňských oslav Losaru v sále CasaGelmi na Vinohradech, kdy výtěžek umožnil adopci 2 tibetských dětí na dobu 3 let a vdovce v důchodu na 1 rok. Původ oslav Losaru sahá až do předbuddhistického období Tibetu. V dobách, kdy Tibeťané praktikovali bönistické náboženství, se konal každou zimu duchovní obřad, kdy lidé obětovávali velké množství vonných tyčinek, aby si usmířili místní duchy, božstva a ochránce. Z tohoto náboženského festivalu se později vyvinula každoroční buddhistická slavnost. V klášterech se provádí púdža (specifický druh rituálu) a konají se posvátné tance. Slavnost trvá obvykle několik dní. Před příchodem Číňanů se v Tibetu slavil Losar patnáct i více dní. V Indii se dnes slaví tři dny, na západě obvykle jeden den. Nový tibetský rok se symbolem buvola má letopočet 2136 a nese charakteristiku elementu země.

Dzogčhen o.s. Občanské sdružení Dzogčhen funguje již 8. rokem a sdružuje české studenty významného tibetského mistra Chögjala Namkhai Norbu, který na Západě učí dzogčhen.

Pro další informace se prosím obracejte na níže uvedené kontakty.

Kontakty:

Dzogčhen o. s.
Tereza Stárková, Public relations & events
t.starkova@gmail.com
736 120 922

Dzogčhen o. s.
Pavel Spanilý, Koordinátor Losaru
607710477