30. dubna 2008

Dokument o životě Tibeťanů pod čínskou okupací (v aj)

Dokument "Tajně v Tibetu" (Undercover In Tibet) byl 31. března 2008 odvysílán na Channel 4 v rámci programu Reportáže (Dispatches).

Produkce, režie, kamera: Jezza Neumann

V době, kdy Tibeťané vycházejí do ulic, aby se vzepřeli čínské nadvládě v jedněch z největších a nejkrvavějších protestů za posledních 20 let, naše Reportáže odhalují realitu života pod čínskou okupací po 3 měsících tajného natáčení v Tibetu. Desítky lidí zemřeli v nedávných střetech při zásahu čínské armády, avšak vzhledem k přísné kontrole informací víme o životních podmínkách v Tibetu jen málo.

Kvůli natáčení tohoto filmu, se Tibeťan Taši Despa žijící v exilu vrací do své rodné země, z níž před 11 lety utekl, riskujíc tak svůj život. Taši natáčel společně z režisérem Jezzou Neumannem, držitelem ceny za režii Bafta za dokument "Děti ukradené z Číny" (China's Stolen Children). Pod hrozbou uvěznění a deportace, Taši odkrývá důkazy "kulturní genocidy", o které se často zmiňuje sám dalajlama.

Způsob života nomádů je násilně likvidován, Tibeťanům je odebírána země a dobytek a jsou přesídlováni do betonových táborů. Tibet ukazuje režim teroru, který v každodenním životě převládá a svobodu projevu zcela znemožňuje. Taši se setkává s oběťmi arbitrážních zatčení, věznění, mučení a nedoborovolných zmizení a odkrývá svědectví o nucených sterilizacích na tibetských ženách.

Sám na sobě poznává dopady nesmírné přítomnosti armády a policie v oblasti, je svědkem hladu a strádání, které musí Tibeťané překonávat a je varován před povstáními, k nimž zrovna dochází v různých oblastech Tibetu.

Na dokument v angličtině se můžete podívat zde:

Channel 4, 4oD

Google Video

Úspěšná realizace překladu tohoto dokumentu "Skupinou překladatelů Tibet česky" do češtiny - promítání na Olympic Shames v kině Aero

20. dubna 2008

Avaaz: "Zachraňte olympijské hry!"

Kampaň organizace Avaaz, http://www.avaaz.org

Vážení přátelé,

Pekingské olympijské hry jsou klíčovou příležitostí k přesvědčení čínských vládních představitelů, aby podpořili dialog a lidská práva v Tibetu, Barmě, Dárfúru, a my se jí musíme chopit.

Čína chce, aby olympijské hry byly oslavou pro nový a moderní, mocný a respektovaný národ. Ale olympijské hry jsou o lidskosti a dokonalosti, nemůžeme je slavit s dobrým svědomím a zároveň ignorovat utrpení Tibeťanů a dalších lidí.

Proto Avaaz zahajuje novou stěžejní kampaň: ZACHRAŇTE OLYMPIJSKÉ HRY. Požádáme Čínu, aby zachránila olympiádu pro nás pro všechny, tím, že učiní konkrétní a rozumný pokrok v dialogu s dalajlámou, zajistí propuštění barmských a tibetských politických vězňů a podpoří mírové snahy v Dárfúru.

Náš apel bude umístěn na bilboardech a v reklamách v hlavních městech, v čínských zahraničních publikacích a najmeme tým čínských překladatelů, kteří se budou angažovat přímo na živých čínských blozích a chatech. Potřebujeme 10 000 příspěvků od lidí ze 100 zemí světa, abychom tuto kampaň zahájili s opravdu globální podporou sponzorů--kliknětě níže pro podorobnější informace a darujte cokoliv můžete, jakkoliv málo:

https://secure.avaaz.org/en/save_the_olympics/4.php

V Číně, v níž byli kdysi olympijské hry viděny jako vítězství větší otevřenosti a propojení národů, veřejné mínění najednou zahořklo. Většina Číňanů se zlobí kvůli olympijskému aktivismu, který považuje za zkreslený a "protičínský".

Pokud se hry stanou fiaskem, čínští represívní zástánci tvrdé linie zvítězí--a my bychom mohli být svědky vůbec nejtvrdšího zákroku.

Musíme to zastavit a rychle. Proto naše kampaň má za cíl oslovit čínský lid v Číně a ukázat mu, že nejsme protičínští, ale pro-humanitární, a že naším přáním je zachránit olympiádu, ne ji zruinovat.

https://secure.avaaz.org/en/save_the_olympics/4.php

Slogan olympiády roku 2008 je "Jeden svět, jeden sen". Překonejme bariéru předsudků a oddělenosti a požádejme Číňany, aby pro nás tento sen toto léto uskutečnili.


S nadějí,

Ricken, Ben, Graziela, Galit, Pascal, Iain, Milena, Sabrina a celý tým Avaazu.


PS: Pokud ještě neznáte Avaaz, jsme globální kampaňovou organizací, která byla zahájena v lednu roku 2007 a která se rychle rozrostla na 3 milióny členů ze všech národů světa. Časopis Economist napsal o síle Avaazu článek "Give world leaders a deafening wake up call" ("Zaburácejte na světové vůdce, aby se probudili"), také jsme byli hlavním hostem talkshow BBC HARDtalk. David Miliband, tajemník ministerstva zahraničí Spojeného království, označil Avaaz za "nejlepšího z nováčků v zahraniční politice". Výsledky naší poslední příspěvkové kampaně na pomoc Barmě naleznete zde a výsledky naší kampaně související se změnami klimatu zde, výsledky našich dalších kampaní zde.


O AVAAZU

Avaaz.org je nezávislou, neziskovou globální kampaňovou organizací, která pracuje na tom, aby názory a hodnoty lidí po celém světě ovlivnily globální rozhodování. (Avaaz znamená "hlas" v mnoha jazycích.) Avaaz nedostává žádné peníze od vlád ani korporací, jeho personálem je tým se sídly v Londýně, Riu de Janeiru, New Yorku, Paříži, Washingtonu DC, a Ženevě.

Nezapomeňte se podívat na naše Facebook a Myspace stránky!

Čína stupňuje nátlak na CNN

The Associated Press
17. dubna, 2008

Peking | Ve čtvrtek Čína nepřijala omluvu CNN ohledně poznámky jednoho ze svých komentátorů, zatímco narůstá znepokojení nad vlnou slovních urážek západních médií v souvislosti se zpravodajstvím blížících se letních olympijských her v Pekingu.

Mluvčí Ministerstva zahraničí, Jiang Yu, odmítla vysvětlení CNN, že jeden z jejích komentátorů, Jack Cafferty měl na mysli čínské vládní představitele, ne čínský lid, když je označil za "bandu zločinců a gangsterů." CNN vyjádřila svou omluvu všem, kdo se domnívali jinak.

"Jejich prohlášení není upřímnou omluvou za jeho poznámky, ale obrácením útoku na čínskou vládu a snahou o oddělení čínské vlády od lidu", sdělila Jiang na obvykle naplánované tiskové konferenci. "Takže z tohoto důvodu je omluva naprosto nepřijatelná."

Vrchní představitel Ministerstva informací doručil ve středu v noci vrchnímu řediteli CNN v Pekingu téměř indentické odmítnutí omluvy.

Číňané doma i v zahraničí rozhořčeně obviňují západní média ze zaujatého zpravodajství násilných protivládních protestů, které se konaly minulý měsíc v Tibetu a napříč celou západní Čínou.

Ze západních médií byla čínskou vládou a neznámými aktivisty vybrána CNN, stanice sídlící v Atlantě. Aktivisté volají a zasílají emaily, vyhrožují západním zpravodajským organizacím smrtí. Většina kritiky proti stanici se týká jediné fotografie, která byla uveřejněna na webových stránkách před týdnem a z níž byli vyříznuti Tibeťané házející kameny na čínské bezpečnostní jednotky.

Mnohé webovové příspěvky, YouTube videa a skupiny na Facebooku kritizovaly zpravodajství včetně webové stránky www.anti-cnn.com, která byla zřízena zvláště za účelem poukázat na údajnou zaujatost médií.

CNN a ostatní zahraniční satelitní stanice jsou přístupné pouze v hotelech, kancelářích a centrech v nichž se pohybují cizinci, což znamená, že velice malé množství Číňanů mohlo slyšet Caffertyho původní poznámky.

Cenzoři také blokují veliký počet zahraničních stránek internetového zpravodajství, což poukazuje na skrytou ironii protestů vyjadřujících pobouření nad reportážemi západních médií, které vláda neumožňuje veřejnosti sledovat.

Státem kontrolovaná média se připojila k ospravedlnění kampaně kritikou CNN, která se ve čtvrtek objevila na předních titulcích v novinách a v televizních show.

Článek v Lidovém deníku (The People's Daily), mediální vlajkové lodi komunistické strany, napadá co bylo označeno za Caffertyho "verbální násilí".

"Až se lidé probudí a začnou čelit faktům, nebude zde již trh pro 'informační terorismus' ", uvedl deník.

Ve středu Mezinárodní federace novinářů se sídlem v Bruselu sdělila, že je znepokojena výhrůžkami proti novinářům a "rostoucím porušováním příslibů, že bude médiím umožněno pracovat bez vměšování".

"Je na čase se zklidnit a začít hovořit o bezpečnějších podmínkách pro novináře a přestat reportéry zatahovat to politických přestřelek", sdělil generální tajemník Aidan White.

Mluvčí ministerstva zahraničí sdělila, že Čína by dostála svým závazkům, které učinila před olympiádou a "umožnila zahraničním novinářům zpravodajství v Číně".

Nicméně také dodala, že komunistické vedení, které pevně svírá veškerá domácí média očekává od reportérů, že "dostojí principu objektivity, vyváženosti a spravedlnosti tak, aby svými konkrétními činy prokázali svou profesionální novinářskou etiku."

Článek přeložen podle: http://www.iht.com/articles/2008/04/17/business/cnn.php

Tibeťané chtějí navrácení pančenlámy

Vancouver Online Straight.com, Matthew Burrows
27. března 2008

Zatímco Dalajlámovy obavy o stav tibetského lidu pod čínskou okupací plní titulky novin, média se příliš nezajímají o to, kde se nalézá 11. pančenláma a zda je v bezpečí.

25. dubna dosáhne pančenláma 19 let věku. V roce 1995 byl Gedhun Choekyj Nyjma jako malý chlapec rozpoznán jako reinkarnace předchozího pančenlámy současným 14. dalajlámou. Podle tibetské buddhistické tradice napomáhá dalajláma při hledání reinkarnace pančelámy a naopak. Nicméně téhož roku byli pančenláma a jeho rodina uneseni čínskou vládou a na jaře roku 2007 vydala vláda nařízení oznamující, že duch „živých Buddhů“ musí být odsouhlasen komunistickou vládou ještě předtím, než se může inkarnovat.

Nikdo neví, kde se pančeláma nachází. Čína si vybrala svého vlastního pančenlámu, chlapce jménem Gyaltsen Norbu, kterého tibetští vyšší lámové neuznali.

Výkonný ředitel Kanadského Výboru pro Tibet vyjádřil své znechucení nad tímto čínským postupem. „Přirovnávám to k italské vládě, která by chtěla mít kontrolu nad tím, kdo se stane příštím papežem“, uvedl Travis po telefonu z Monteralu pro Georgia Straight. „Jedná se o zásah do samotného jádra svobody náboženství a je to nestydatý pokus čínské vlády zajistit si v budoucnosti kontrolu nad buddhistickým hnutím skrze dalajlámu.“

Pančenláma a dalajláma jsou ze stejné tibetské buddhistické linie - Gelugpa. Vzhledem ke zmizení pančenlámy a jeho rodiny bude muset být příští dalajláma vybrán jiným způsobem.

„Je zřejmé, že by Číňané dali v budoucnu přednost dalajlámovi, který by necestoval po světě tolik jako ten současný a vždy zde panovala obava, již dříve vyjádřená v médiích, že by to mohlo být opatření, kterým se současná komunistická vláda snaží přežít dalajlámu.

Čínský konzulát ve Vancouveru redaktorům ze Straightu neodpověděl. Tenzin Lhalungpa, tibetský aktivista sídlící ve Vancouveru se výjadřil: „všichni jsme znepokojeni“. Poté dodal: „Myslím tím, unesli šestileté dítě a jeho rodinu. Člověk by si myslel, že už jsme byli svědky všeho, ale zdá se, že toho ještě nebylo dost. Kdy toho bude dost?“

Tibetský exulant Tsering Wangdu Shakya, v současné době vědec Britské kolumbijské univerzity, uvedl: „Malý chlapec zmizel a již nebyl nikdy znovu spatřen.“

„Představte si, že kanadská vláda ukrývá dítě a nedá nikomu vědět, kde je,“ řekl Shakya. „OSN by se do toho měla opravdu zapojit.“

Přeloženo podle: http://www.straight.com/article-138327/tibetans-want-china-return-panchen-lama

19. dubna 2008

Čínská studentka v USA obětí konfliktu

International Herald Tribune, 17. dubna 2008
Shaila Dewan

Durham, Severní Karolína | Minulý týden, v den, kdy byla olympijská pochodeň na své štafetě v San Francisku, Grace Wang, čínská studentka prvního ročníku na univerzitě Duke, vyšla z jídelny, aby vyhledala hrstku studentů, kteří se shromáždili pro protibetskou vigílii, která byla konfrontována mnohem větší pročínskou protidemonstrací.

Wang, která má přátele mezi oběma stranami se pokusila přimět obě skupiny k dialogu, sdělili účastníci protestů. Snažila se zprostředkovat co sama nazvala "neutrální půdou" a žádala po hlavních organizátorech obou skupin, aby se setkali a společně jednali a hledali kompromisy. Souhlasila s tím, že napíše na záda jednoho ze studentů "Osvoboďte Tibet, zachraňte Tibet" ( "Free Tibet, Save Tibet"), pouze pokud půjde a promluví s pročínskými demonstranty. Na jednom snímku je vyfocena, jak přichází k šiku čínských vlajek a transparentů, s rukama nad hlavou naznačujícíma "timeout".

Ale potenciální zprostředkovatelka dialogu zůstala bez povšimnutí. Vzhledem k čínské zlosti podnícené několikerými přerušeními olympijské štafety a kritikou pekingské politiky v Tibetu, co bylo kdysi oblíbenou záležitostí univerzitních kampusů se stalo nebezpečným podnětem konfliktů, jak měla Wang velice brzy zjistit.

Den poté se její fotka objevila na internetovém fóru pro čínské studenty se slovy "vlastizrádce", nápisem v čínštině přes celé její čelo. Celé čínské jméno Wang, číslo občanského průkazu a její bydliště byly zveřejněny včetně popisu cesty k bytu jejích rodičů v Qingdao, čínském přístavním městě.

Okořeněné o nehezké drby a zmanipulované fotografie, příběh mladé ženy, která se údajně postavila na stranu Tibetu se rychle rozšířil po nejnavštěvovanějších čínských webových stránkách, na každé vyvolal stovky až tisíce vzteklých, hanlivých příspěvků, některé dokonce uváděly, že dvacetiletá Wang bude spálena v oleji.

Někdo uveřejnil fotografii údajného kbelíku fekálií vyprázdněného před dveře bytu jejích rodičů, kteří se v současné době ukrývají.

"Pokud se vrátíš do Číny, tvé tělo bude rozsekáno na tisíc kusů", poslal někdo Wang emailem. "Zavolej hledače lidského masa!", vyhrožoval někdo na internetu výzvou k fyzickému činu namísto virtuálního.

Při středečním rozhovoru Wang sdělila, že je zbytečně urážena.

"Pokud jsou vlastizrádci lidé, kteří chtějí Čínu poškodit, nejsem jednou z nich", vyjádřila se. "Jsou to ti, kdo na mě tak krutě útočí, kdo zraňuje čínskou reputaci mnohem více."

A dodala: "Sami nevědí, co se myslí slovy 'milovat Čínu.'. Není to zbavování ostatních práva se vyjádřit, není to ani požadování po mě nebo ostatních, aby zmlkli."

V roce 2006 byla v pochvalném článku v novinách svého rodného města Qingdao Wang popsána jako ta o níž se věří, že se "zrodila pro politiku".

Wang řekla, že píše poezii v klasické čínštině, hraje na tradiční strunný nástroj guzheng a účastní se panelových diskuzí o demokracii v Číně.

Vyjádřila se, že není pro nezávislost Tibetu, ale domnívá se, že problémy by se mohly snížit pokud by si obě strany lépe rozuměly.

Od té doby, co propukly nepokoje v Tibetu v minulém měsíci, univerzity jako Cornell, Washington, Kalifornie a Irvine zaznamenaly vlnu čínských protidemonstrací.

Když se Wang setkala s demonstranty minulý týden, čínští studenti čekali, že se k nim připojí řekla. Ale ona váhala.
"Byly skutečně v šoku z toho, že jsem se rozhodovala, protože čínská strana si myslela, že bych se neměla vůbec váhat.

"Nakonec jsem se rozhodla nebýt na straně ani jedné ze skupin, protože mi připadaly příliš extrémní."

Daniel Cordero, člen Koalice za lidská práva na univerzitě Duke a organizátor protibetské vigílie sdělil, že zrovna rozdával letáky, když Wang přišla a poukázala na protidemonstraci.

"Řekla: 'Proč se zaměřujete na studenty na univerzitě, pojďte a diskutujte s těmito lidmi,' uvedl Daniel. "A já jsem si myslel, 'No tak, vážně, to přece ničemu nepomůže' ".

Některé snahy Wang o zprostředkování dialogu se setkaly s urážkami a obscénostmi ze strany čínských studentů.
"Stála si na svém, je to odvážná dívka", řekl Adam Weiss, student na jehož záda Wang napsala "Free Tibet".

"Přestože má teď na triku 200 vlastenců, kteří ji nadávají, označují ji za vlastizrádkyni a dokonce vyhrožují, že ji zabijí."

Na příkaz Wang, Adam nakonec mluvil s některými Číňany a dospěly jsme k závěru, "že bychom mohli najít kompromis a říct, že všichni chceme lidská práva pro všechny Číňany a zvláště pro Tibeťany."

Přeloženo podle: http://www.iht.com/articles/2008/04/17/america/student.php

18. dubna 2008

Spory o historický statut Tibetu nadále pokračují

International Herald Tribune, Jim Yardley
17. dubna 2008

Peking | Nedaleko národního stadiónu, nedávno dokončené gigantické olympijské arény v Pekingu, roste další stavební projekt jehož dokončení se blíží zahájení olympijských her. Budova obalená zeleným pláštěm bude sídlem prvního pekingského muzea věnovaného výlučně Tibetu.

V muzeu kurátoři vystaví starověké památky, historické záznamy o dynastiích a reprodukce, které mají ukázat čínskou nadvládu nad Tibetem sahající nazpět až do 13. století. Mnozí odborníci spekulují nad historickými nároky Číny, je proto pravděpodobné, že mračna pochybností se brzy zatáhnou nad muzeem. Dokonce i dalajláma je vynechán z tohoto čínského popisu dějin.

"Po roce 1959 už dalajláma není zmiňován", vyjádřil se Lian Xiangmin, čínský vědec, který se podílí na přípravách muzea, když hovořil o tibetském nejvyšším duchovním a jeho úniku do indického exilu po nepodařeném povstání proti čínské nadvládě. "Toto je tibetské muzeum a my už ho jako součást Tibetu více neuznáváme."

Historie je plná nároků, sporů a námitek o vztahu mezi Tibetem a Čínou. Ale vládnoucí komunistická strana neváhá eliminovat jakékoli nejistoty. Historie je teď politickým nástrojem strany na základě něhož se dovolává oprávněnosti svého držení Tibetu.

Nicméně stejně jako neoblomný přístup strany k historickému statutu Tibetu účinně vymýtil veškeré domácí názory disentu, tak také přiživil tibetský odpor proti režimu. Vládní orgány teď potlačují největší protičínské vzbouření v Tibetu za poslední dvě desetiletí, násilné povstání, které mnoho Tibeťanů přičítá zlosti nahromaděné pod kulturním a náboženským útlakem.

Buddhističtí mniši, kteří zpočátku vedli pokojné protesty v minulém měsíci ve Lhase si mimo jiné stěžovali na kampaně "vlastenecké výchovy", které po nich požadují, aby se veřejně zřekli dalajlámy a podvolili se hodinám historie o oprávněné čínské kontrole nad oblastí. Minulý týden mniši v klášteře Drepung, mimo Lhasu, hlavní město Tibetského autonomního regiónu, údajně znovu obnovili protesty proti další sérii vlastenecké výchovy.

Po celé Číně jsou děti ve školách učeny, že Tibet je neoddělitelnou součástí Číny. Průvodci ve Lhase musí dodržovat státem odsouhlasenou verzi historie. Vědci disentu byly eliminováni, cenzorováni a v mnoha případech dokonce uvězněni. Polemizování o oficiální verzi historie může vědce vystavit obviněním z rozvracení státu. Tibetský vědec Dolma Kyab je uvězněn od roku 2005 poté, co napsal státem neschválenou vícedílnou historii Tibetu.

"Historie je propojená s legitimitou", řekl Tashi Rabgey, ředitel Iniciativy současných tibetských studií na Virginské univerzitě. "Problémem Pekingu je, že jejich přítomnost v Tibetské náhorní plošině nebyla nikdy legitimní. A jejich snahy o kontrolu historie se toho snaží dosáhnout."

Tibet je pro mnoho Číňanů citlivou otázkou, včetně těch, kteří žijí mimo Čínu, protože odkazuje na zahraniční intervenci v Číně během 19. století a počátků 20. století. Britské jednotky vstoupily do Tibetu v roce 1903 a 1904, když se dynastie Čching blížila pádu. Dnes se mnoha Číňanům vybavuje role CIA v Tibetu během padesátých let a interpretují si západní sympatie se současnými protesty jako další zahraniční snahu o destabilizaci a rozdělení Číny.

Komunistická strana chce jasně zvrátit to, co považuje za mezinárodní špatné pochopení tibetského statutu a zaměřila se na historii jako na důležitou platformu k prokázání své záležitosti. Vláda zřídila více než 50 výzkumných institucí věnovaných Tibetu, navíc podporujících čínskou verzi tibetské historie.

V roce 2000, Zhao Qizheng, bývalý ministr informací pro Státní radu a Čínský kabinet, sdělil vědcům na uzavřené konferenci o Tibetu, že jejich výzkum by měl být použit ke změně zahraničního pohledu.

"Měli bychom maximálně využít našich padesáti Tibetologických center a tisíce tibetologů k zahájení práce na vnitřní propagandě o Tibetu", řekl Zhao. Jeho řeč se později dostala do rukou protibetskému sdružení advokacie, které ji uveřejnilo. Zhao dodal: "Měli bychom zvýšit svůj vliv na mezinárodní tibetology. Skrze kulturní výměnu bychom měli zvýšit svůj vliv na západní komunitu a její názory."

Vědecký pracovník Lian sdělil, že muzeum je pod záštitou Čínského tibetologického výzkumného centra v Pekingu. Uvedl, že čínští vědci po dlouhou dobu oddělení od okolního světa budou nyní sdílet svoji práci na mezinárodních konferencích a propagovat ji na internetu. Také se vyjádřil, že vědeckost, ne politika, je prioritou jeho centra.

"Pro nás jako pro vědce je pravda tím nejdůležitějším", řekl Lian, vedoucí výzkumu Tibetologického centra. "Každý může mít svůj názor na různé záležitosti, ale je potřeba mít posluchače, kteří takové názory podpoří."

Ale jsou i tací, kteří jsou přesvědčení méně, zvláště ti, kdo jsou cenzorováni pro své politické názory. Woeser, která přispívala do blogů ohledně Tibetu, přišla o svoji práci v literárním časopise poté, co v roce 2003 vyšla její kniha, která zahrnovala přátelský odkaz na dalajlámu. "Napsali jejímu vydavateli a řekli 'Jeden z vašich autorů napsal knihu v níž je několik politických chyb' ", uvedla Woeser, která stejně jako někteří Tibeťané užívá pouze jednoho jména. "Cokoliv o skutečnostech týkajících se Tibetu není povoleno vydávat."

Woeser se vyjádřila, že historie jak natolik zpolitizována uvnitř Tibetské autonomní oblasti, že i průvodci jsou prozkoumáváni. V roce 2003, byl prezident Chu Ťin-tchao, bývalý stranický předák v Tibetu, zapojen do vzniku "Plánu pro průvodce na podporu Tibetu" ("Support Tibet Tour Guide Plan"). Zprávy státem kontrolovaných médií uvádějí, že program si vyžádal nábor stovky průvodců, kteří nepocházejí z Tibetu a budou pracovat ve Lhase každý rok až do roku 2013.

Jádrem historické rozepře je západní koncept suverenity. Komunistická strana propaguje koncept Číny jako rozmanitého, ale jednotného národa čítajícího 65 různých etnik. Většina populace, celých 92% jsou Hanové, ale zbývajících 8% tvoří Mongolové, muslimští Chuejové, Mandžuové, ujgurští muslimové a Tibeťané, kteří jsou často označováni za asimilované do " mateřské vlasti" po staletí nijak nenarušené historie.

Mnozí vědci tvrdí, že tento popis přehnaně zjednodušuje historii, aby podpořil současné politické a teritoriální nároky. Historikové se obvykle shodují na tom, že vztahy mezi Čínou a Tibetem se plně promísily v období dynastie Juan, od sedmdesátých let 12. století do roku 1368. Rozpory panují ohledně podoby těchto vztahů.

Tibetská exilová vláda tvrdí, že buddhističtí lamové ustavili vztah na základě nichž byl "císař mecenášem kněžích (lamů)" a lamové se stali poradci vládnoucí dynastii Juan, aniž by přitom obětovali tibetskou samosprávu nebo nezávislost, toto uspořádání se ještě jednou zopakovalo za vlády poslední císařské dynastie Čching a trvalo od roku 1644 do roku 1912.

Čínští vědci tvrdí, že takovéto usuzování je falešné. Poukazují na záznamy, jež detailně popisují Tibet podvolující se určitým zákonům vládnoucích dynastií Juan a Čching, jedná se o psaný záznam, který, jak tvrdí, dokazuje nejen to, že Tibet je nedělitelnou součástí Číny, ale též, že čínští císařové měli pravomoc k volení dalajlámy.

Elliot Sperling, přední odborník na Tibet na univerzitě v Indianě se vyjádřil, že obě strany ve svých interpretacích přehánějí. Řekl, že na Tibet nemůže být nahlíženo jako na skutečně nezávislý běhěm dynastií Juan a Čching na základě záznamů, které ukazují Tibet jako podřízený čínským pravidlům a nařízením.

Ale Sperling též uvedl, že čínský nárok na nepřerušenou kontrolu Tibetu je též pochybný. Během dynastie Ming, od roku 1368 do roku 1644, měl Tibet jen malé napojení na čínské vladaře, řekl Sperling. A popisovat dynastie Juan a Čching jako "čínské" přehlíží skutečnost, že každá z nich se dostala k moci po tom, co bylo v té době považováno za cizí vpád, Mongolové ustavili Juan a Mandžuové založili dynastii Čching.

"Čím se Čína nechce zabývat je skutečnost, že Mongolové měli císařství", řekl Sperling, ředitel Tibetských studií na Univerzitě v Indianě, na katedře Studií Centrální Asie. "Nebyl to čínský stát. Bylo to císařství."

"V tomto kontextu někteří vědci považují dávné vztahy Číny a Tibetu do větší míry za příbuzné státům vazalským. Čínská vláda se vzdala veškeré zbylé kontroly Tibetu po pádu dynastie Čching v roce 1912. Současný dalajláma a jeho předchůdce vládli v Tibetu do vpádu Maa v roce 1951, což podle Číny bylo "pokojné osvobození", které osvobodilo Tibet od feudální teokracie.

"Víme, že Tibeťané a někteří západní vědci tvrdí, že Tibet byl nezávislým státem během této doby, ale nesouhlasíme s tím", uvedl Lian, vědec pracující ve výzkumném středisku.

Wang Lixiong, vědec a disident žijící v Pekingu, který odmítl některé historické nároky komunistické strany, řekl, že císařská Čína se považovala za střed světa a jen málo se starala o politický statut podřízených sousedících oblastí jako Tibet. Ale moderní politické potřeby učinily tento přístup nepohodlným.

"Teď jsme v pozápadničené politické situaci", řekl Wang, manžel Woeser, který je v momentálně v Číně na seznamu zakázaných autorů. "Máme definici suverenity a tak bojujeme o každý čtvereční metr území."

Robert Barnett, odborník na Tibet na Kolumbijské univerzitě, uvedl, že vědci v Číně často odvádějí skvělou práci. Ale mnozí z nich se vyhýbají specializaci na tibetskou historii po 13. století kvůli politickému nádechu a možnému risku. Zmínil se též o zákazu jedné knihy polemizující oficiální stanovisko, že tibetský král z 8. století byl napůl Číňan.

Barnet též sdělil, že cestujícím přilétajícím na lhasské letiště z Nepálu jsou často prohledávána zavazadla, zda nepřivážejí nepovolené knihy a fotografie. "Je to součást oficiální procedury, že v knihách jsou kontrolovány historické údaje a odstraněny veškeré náznaky o tom, že Tibet byl oddělen od Číny", sdělil Barnett v rozhovoru vedeném přes email.

Lian, vědec Tibetologického institutu uvedl, že plány pro nový muzejní komplex určený Tibetu se stále vyvíjí. Orgány zamýšlejí jeho slavnostní otevření ještě před olympiádou, ale Sperling uvedl, že projekt je zpožděn.

Na dotaz ohledně významu historie se Lian krátce odmlčel.

"Proč je historie důležitá?", zopakoval. "Dívame-li se do historie, můžeme vidět budoucnost."

Článek přeložen podle: http://www.iht.com/articles/2008/04/17/asia/17tibet.php?page=1

17. dubna 2008

Olympijské protesty, dilema pro Coca-colu

International Herald Tribune
8. dubna 2008, Stephanie Clifford

Je to čím dál obtížnější být globální značkou. Zeptejte se Coca-Coly.

Jako jeden z nejprominentnějších sponzorů olympiády, Coca-cola seděla na horké židli na své středeční výroční schůzce akcionářů ve Wilmingtonu, Delaware. Venku protestující zpívali a mávali transparenty. Uvnitř přiměli výkonného ředitele, aby se účastnil ojedinělého veřejného dialogu o stavu lidských práv v Číně.

"Řeknete MOV, aby zastavil štafetu olympijské pochodně Tibetem, protože Tibet náleží Tibeťanům?", zeptal se jeden z protestujících diváků, Lobsang Choefel, který se označil za rodilého Tibeťana. Odkazoval na Mezinárodní olympijský výbor.

Isdell, který právě popsal výsledky prvního čtvrtletí, které vzrostly na základě mezinárodního prodeje v zemích jako je Čína, byl neúprosný. Štafeta olympijské pochodně "symbolizuje otevřenost, symbolizuje naděje", odpověděl. "Nevěřím, že zastavit štafetu pochodně jakýmkoli způsobem je v dlouhodobém měřítku správné."

V té chvíli se zdálo, že to je konec dilematu, kterému čelí olympijští sponzoři, jak se protesty šíří po celém světě. V Indii, která je domovem více než sta tisíc Tibeťanů v exilu a jejich nejvyššího duchovního dalajlámy, se dokonce i oficiální korporátní sponzoři vyhnuli televizním a rozhlasovým reklamám, které byly načasovány podle čtvrteční štafety olympijské pochodně, sdělili vedoucí pracovníci reklamního úseku.

A v Číně, jak se zdá propukly prudké reakce jiného druhu, proti společnostem, které údajně vyvíjejí nátlak na Čínu.

Francouzská firma jako Carrefour je zvláště cílem těchto útoků kvůli zmaření pařížské štafety pochodně, a také protože se francouzský prezident vyjádřil, že nenavštíví zahajovací ceremonii v Pekingu kvůli stavu lidských práv v Číně.

"Myslím si, že bojkot Carrefouru je pokojný způsob jak vyjádřit naši zlost," řekl Li Meng, pětadvacetiletý mechanik, který prodává trička na podporu hnutí pro bojkot ve městě Yantai ve východní Číně. "Naše čínské cítění bylo Francií hluboce zraněno."

"Francie ponížila Čínu během štafety pochodně a nadále působí potíže olympiádě", řekl Li.

Americké korporace jako McDonald's a KFC se také staly cílem útoků, neboť někteří američtí politici se zdají podporovat dalajlámu, kterého Peking obviňuje z podněcování násilí v Tibetu za účelem narušení příprav olympijských her.

Nikdo neví, zda podpora těchto bojkotů je rozšířená, ale opozice přichází právě ve chvíli, kdy se mnohé z těchto největších světových korporací včetně Coca-coly probojovávají na čínských trh a plánují zahájení obrovského prodeje a reklamní kampaně při příležitosti olympijských her.

Nedávné čtvrtletní výsledky prodeje Coca-coly naznačují rozsah jejích jistot pramenících z čínského trhu. Během prvního čtvrtletí dosáhl prodej Coca-coly v Číně 20%, což je jedna z nejvyšších cifer prodeje v jednotlivých zemích. Celkový příjem Coca-coly vzrostl o 19% za čtvrtletí na 1,5 miliardy amerických dolarů z 1,26 miliardy v minulém roce.

Bill Pecoriello, vědecký pracovník z Morgan Stanley odhaduje, že 5 až 6% celkového příjmu Coca-coly pochází z Číny. (Coca-cola tuto sumu nedělí.)

Význam Číny pro Coca-colu by měl nadále růst, řekl Pecoriello. Odhaduje, že prodej Coca-coly v Číně dosáhl výše 1,2 miliardy v roce 2007 a předpovídá, že v roce 2008 by to mohlo být 1,5 miliardy. Což je srovnatelné s prodejem ve Spojených státech, který je sice větší, ale roste pomaleji. (5,4 miliardy v roce 2007 a 5,45 miliardy pro rok 2008 podle Pecoriella)

Ani Coca-cola, ani další z olympijských sponzorů neustoupil ze svého veřejného podporování olympiády, ale skupiny, které protestují proti čínským opatřením v Tibetu a Dárfúru slibují, že jejich nátlak se bude nadále stupňovat.

"Nechceme po Coca-cole, aby řešila problémy Tibetu", sdělila Lhadon Tethong, ředitelka organizace Studenti za svobodný Tibet (Students for a Free Tibet), Isdellovi při středeční schůzce akcionářů. "Nechceme po Vás nic jiného, než abyste řekli MOV, že není vhodná doba pro štafetu pochodně v Tibetu."

Tethong dodala: "Vy máte vliv a víte, že ho máte. Prosím neschovávejte se za klamnou reklamu".

Isdell, který bude následován prezidentem společnosti a ředitelem provozního úseku, Muhtarem Kentem, v době zahájení olympiády v srpnu, odpověděl slušně a poněkud rozsáhleji. "Rád bych Vám poděkoval za Vaše vyjasnění a také za Vaši prohlašovanou čestnost", řekl a dodal, že technicky není trasa štafety pochodně určena Mezinárodním olympijským výborem, ale Pekingským olympijským výborem. Co se týče ideologie, Isdell dodal "Stále věříme, že pochodeň je světlem naděje a věříme, že to tak bude i nadále na každém místě světa, kamkoliv pochodeň poputuje."

Isdell také sdělil, že společnost si i nadále chce podržet své propojení s olympijskými hrami. "Již jsme sponzorem olympiády, kdekoliv bude pořádána až do roku 2020 a věřím, že tomu tak bude i v letech 2028", vyjádřil se.

Minulý týden, několik ostatních sponzorů, společnosti jako Visa International, McDonald's, Johnson & Johnson, Anheuser-Busch, Bank of America, Home Depot, United Parcel Service a AT&T znovu potvrdily svoji podporu olympijským hrám a vyjádřili se, že se jejich plány co se týče marketingu nemění kvůli protestům.

"V tak kritickém stavu v jakém je Tibet, myslím, že sponzoři se podívají na situaci a řeknou si 'Ještě je čas' ", řekl Damien Ryan, ředitel společnosti pro styk s médii Ryan Financial Communications sídlící v Hong-Kongu, jejímiž klienti jsou i sponzoři her.

"Vše se může rychle změnit a z jejich pohledu je jasné, že si uvědomují, že Peking má dlouhou paměť."

Příspěvek Davida Barbozy, zpravodaje ze Šanghaje a Heather Timmons z Nového Dillí.

Přeloženo podle: http://www.iht.com/articles/2008/04/17/business/coke.php?page=1

Podpořit petici proti štafetě olympijské pochodně Tibetem můžete na: http://actionnetwork.org/campaign/tell_coke_no_torch

13. dubna 2008

Rostoucí protičínské protesty podtrhují vliv tibetských zájmových skupin

American Foreign Press (P. Parameswaran), 8. dubna 2008

Washington | Spontánní protičínské protesty, které narušily štafetu pekingské olympijské pochodně, zdůraznily rostoucí vliv tibetských exilových zájmových skupin, jež si strategicky získaly podporu občanských sdružení, tvrdí odborníci.

Tyto zájmové skupiny navázaly kontakty na různých úrovních, sahající od středních škol, univerzit a klášterů přes sdružení na obranu lidských práv, mediální organizace až po skutečná mocenská centra a majetné a slavné osobnosti Hollywoodu včetně filmové hvězdy Richarda Gera.

Ale je to především podpora snah o zmaření štafety pekingské olympijské pochodně předními občanskými sdruženími, která je viděna jako největší úspěch v úsilí zájmových skupin proti čínské nadvládě v Tibetu.

,,Poukazuje to na sílu mezinárodních občanských sdružení, které Čína zapomněla brát v potaz, když se ucházela o olympiádu,“ uvedl asijský odborník Mohan Malik z havajského Asijsko-tichomořského centra pro bezpečnostní studia.

V březnu, sotva pět měsíců před začátkem letních olympijských her, propukly ve Lhase protesty proti Číně, které byly poté krutě potlačeny a za něž byl Peking mezinárodně odsouzen. Štafeta olympijského ohně se pak rychle stala mobilním terčem demonstrací proti Pekingu.

,,Skutečnost, že olympijský ohěň byl uhašen, přestože se tak oficiálně stalo z bezpečnostních důvodů, byla mimořádným vítězstvím pro protestující a velkou prohrou pro čínské vedení,“ vyjádřil se Malik.

V pondělí byla pařížská štafeta zkrácena poté, co protibetští aktivisté opakovaně přinutili pořadatele uhasit pochodeň a nakonec ji uschovat v autobuse. V San Francisku protestující vylezli na most Golden Gate a zavěsili na něm trasparenty ještě před příletem pochodně. Incidenty začaly hned den po bouřlivých protestech v Londýně.

Na rozdíl od ostatních skupin je tibetská exilová komunita malá, odhaduje se na dvě stě tisíc lidí soustředěných převážně v Nepálu a v Indii, kde sídlí tibetský nejvyšší duchovní dalajláma a jeho exilová vláda. Ale mnozí z nich jsou zapojeni do mezinárodních sítí usilujících o „smysluplnou“ autonomii, kterou zastává dalajláma, nebo dokonce o úplnou tibetskou nezávislost.

Jsou mezi nimi oganizace jako Studenti za svobodný Tibet (Students for a Free Tibet), newyorská organizace studentů a mládeže čítající 650 poboček ve více než dvaceti zemích, dále Mezinárodní zájmová skupina pro podporu Tibetu (International Tibetan Support Network) zastřešující 250 skupin z celého světa.

Sněm tibetské mládeže (Tibetan Youth Congress) sídlící v Indii je údajně největší a nejaktivnější nevládní organizací Tibeťanů, čítá více než 30 tisíc členů po celém světě.

Sněm tibetské mládeže (Tibetan Youth Congress) převzal vedení v úsilí o úplnou nezávislost pro Tibet a naznačil, že „ dalajlámův smířlivější přístup vůči Číně se zcela neshoduje s mladší generací“, uvedl Malik.

Mezinárodní kampaň pro Tibet (International Campaign for Tibet) sídlící ve Washingtonu, organizace pro lidská práva s pobočkami v Bruselu, Amsterodamu a Berlíně je hlavní hnací silou dalajlámovy diplomatické kampaně.

„Jsme docela úspěšní v získávání narůstající podpory jak americké veřejnosti, tak Kongresu a státní správy, kteří jsou všichni velice nakloněni naší věci“ vyjádřil se Bhuchung Tsering, víceprezident Mezinárodní kampaně pro Tibet.

Lodi Gyari, výkonný předseda Mezinárodní kampaně pro Tibet, je dalajlámovým mimořádným zástupcem a hlavou týmu, který s čínskou vládou vyjednává větší samosprávu v rámci autonomie.

Dalajláma, který uprchl ze své vlasti v roce 1959 po neúspěšném povstání proti čínské nadvládě, nebyl kdysi Bílým domem a americkým Ministerstvem zahraničí přijímán.

Avšak dnes je prezidentem a ministryní zahraničí vítán s otevřenou náručí, stejně tak jako Kongresem, který minulý rok dalajlámovi udělil americké nejvyšší občanské ocenění udělované zákonodárci, Zlatou medaili Kongresu.

Navzdory pekingskému odporu se president George W. Bush účastnil slavnostní předávací ceremonie, bylo to poprvé co se úřadující americký prezident objevil na veřejnosti s dvaasedmdesátiletým dalajlámou.

,,Protibetské zájmové skupiny ušly dlouhou cestu. Nestalo se to přes noc,“ řekl T. Kumar, ředitel Asijsko-tichomořské advokacie pro Amnesty International.

,,Dalajlámovo poselství hlásající nenásilí bylo důležitým prvkem, kterým si získal podporu americké vlády stejně jako podporu obou politických stran Kongresu,“ řekl.

Nedávný čínský tvrdý zásah proti protestům byl příčinou, která znovu povzbudila tibetské exilové skupiny, vyjádřil se Kumar.

Článek přeložen podle: http://news.yahoo.com/s/afp/20080408/wl_asia_afp/chinaunresttibetrightsuslobby_080408040150

Dalajláma v USA na své první zahraniční cestě po tibetských nepokojích

Online webcast a přímé přenosy z amerických konferencí s dalalámou naleznete na: http://www.seedsofcompassion.org/webcast/index.html

AFP, American Foreign Press (P. Parameswaran), 10. dubna 2008

Washington | Tibetský nejvyšší duchovní dalajláma navštívil od čtvrtka Spojené Státy na své první zahraniční cestě od čínského potlačení nepokojů v himalájské oblasti, které vyvolalo celosvětové protesty.

Dvaasedmdesátiletý do šafránové róby oděný mnich přiletěl do Seattlu, města na západním pobřeží státu Washington, na pětidenní sérii duchovních přednášek, ale skupiny kolem dalajlámy nevyloučili setkání s americkými politiky a diskuze ohledně nepokojů v Tibetu. Američtí představitelé vlády a senátu prosadili ve středu dvě na sobě nezávislé rezoluce odsuzující pekingské potlačení protestů v Tibetu a vyzvali čínskou vládu, aby zahájila přímý dialog s dalajlámou.

Dalajlámova třináctidenní cesta do USA, která zahrne i návštěvy Michiganu a New Yorku byla "naplánována dlouho před soušasnou krizí", řekla Mary Beth Markeyová, víceprezidentka Mezinárodní kampaně pro Tibet (International Tibet Campaign), organizace s úzkým napojením na dalajlámu sídlící ve Washingtonu. "Ale dovedu si představit, že téma současných událostí v Tibetu, se naskytne kdekoliv se dalajláma objeví, protože se jedná o velice závažnou situaci", sdělila Markeyová AFP. "Je také pravděpodobné, že se setká s politickými představiteli, například členy Kongresu, kteří tradičně mají příležitost setkat se s dalajlámou soukromě ve svém okresu", vyjádřila se dále Markeyová.

Vystoupení dalajlámy, který byl oceněn Nobelovou cenou míru v roce 1989, jsou naplánována v rozsahu pětidenní konference nazvané "Seeds of Compasssion" jejíž zahájení se uskuteční v pátek v Seattlu. Očekává se veliká návštěvnost. V úterý dalajláma odjede ze Seattlu na konferenci na Michiganské univerzitě v Ann Arboru konané ve dnech 19. a 20. dubna a 22. dubna na univerzitu Colgate v Hamiltonu. "Jedná se v podstatě o přijetí pozvání Jeho Svatosti od lidí, kteří netrpělivě očekávájí jeho slova o soucitu, účasti a celkové zodpovědnosti - témata o kterých bude hovořit po celou dobu své návštěvy", řekla Markeyová.

Při zastávce na tokyjském letišti Narita minulý týden ve čtvrtek, dalajláma znovu vyjádřil podporu pekingským olympijským hrám a vyzval Čínu, aby ho neoznačovala za démona. Novinářům sdělil, že osobně naléhal na tibetskou komunitu, aby respektovala pouť olympijské pochodně, nicméně se rovněž zastal práva lidí své rodné země k protestům. V minulém měsíci jsme byli svědky největších protestů za mnoho let proti čínské kontroverzní nadvládě v době výročí neúspěšného povstání v roce 1959, při němž dalajláma uprchl do indického exilu.

Peking dalajlámu obvinil z podněcování násilných protestů a z úsilí o oddělení převážně buddhistického území od Číny. Dalajláma se opakovaně vyjádřil, že usiluje pouze a "smysluplnou" tibetskou autonomii a kulturní svobodu v rámci Číny, a že podporuje právo Pekingu na pořádání srpnových olympijských her. Čínské potlačení protestů vyvolalo mezinárodní pobouření a rozsáhlé protesty při pouti olympijské pochodně Londýnem, Paříží a San Franciskem. Poslední středeční zastávka pochodně v San Francisku byla méně chaotická poté, co se orgány rozhodly k povolání stovek policistů do ulic a změnili trasu pochodně, aby setřásly protestující.

Článek přeložen podle: http://news.yahoo.com/s/afp/20080410/ts_alt_afp/chinaunresttibetrightsusdalai_080410221640

Demonstrace v Austrálii proti zpravodajství o Tibetu

ABC, nedělě 13. dubna 2008

Více než tisíc čínských Australanů protestovalo v Sydney proti mezinárodnímu zpravodajství nedávných událostí v Tibetu.

Zástup prošel Centrální obchodní oblastí v Sydney a přilákal tak další sympatizanty z tamější Čínské čtvrti.

Lidé se shromáždili v Hyde parku, kde mávali čínskými vlajkami a křičeli hesla "Jedna Čína".

Jeden z organizátorů Kang Xu prohlásil, že mezinárodní média musí přestat s přeháněním o tom, co se děje v Tibetu.

"Chceme jen ukázat jiný úhel pohledu na Tibet a jiný názor. Jsme dobrovolníci, toto není žádná organizovaná akce", řekl.

"Nejsme organizováni žádným sdružením nebo vládou. Jsme tu zde všichni sami za sebe."

Přeloženo podle: http://au.news.yahoo.com/080413/21/16gbz.html

12. dubna 2008

Představitelé OSN žádají plný přístup pro nezávislé pozorovatele a média do Tibetu

UN News Centre, 10. dubna 2008

Znepokojena zprávami o hromadných zatýkáních v Tibetské automnomní oblasti a přilehlých oblastech Číny, skupina odborníků na lidská práva v rámci OSN požaduje neomezený přístup pro nezávislé pozorovatele a novináře do těchto oblastí a plnou otevřenost ze strany vládních představitelů.

Šest nezávislých expertů, kteří jsou zpravodaji Rady OSN pro lidská práva "je velice znepokojeno zprávami o bezpečnostních složkách střílejících na protestující a údajné zabíjení", uvádí se v prohlášení vydaném v Ženevě.

Naléhali na Čínu "aby plně dostála svému závazku k svobodě projevu a shromažďování, a aby rozlišovala mezi pokojnými protestujícími a těmi, kteří páchají násilí."

Kromě toho také "žádají zdrženlivost a nenásilí na všech stranách, větší a svobodný přístup do postižených oblastí pro novináře a nezávislé pozorovatele, garanci volného toku informací a plné zavedení mezinárodních norem v souvislosti se zacházením s protestujícími a zadrženými v Čínské lidové republice a dalších zemích v nichž se protesty konaly" uvádí se dále v prohlášení.

Vláda Čínské lidové republiky byla vyzvána, aby "zrušila opatření vůči médiím včetně těch vůči internetovým stránkám na něž je přístup kvůli informacím o Tibetské autonomní oblasti v celé Číně omezen."

Informace, které jsme obdrželi od odborníků popisují zatčení přibližně 570 mnichů ve dnech 28. a 29. března, včetně dětí, při následné razii bezpečnostní složek v klášterech v okresech Ngaba a Dzoge v Tibetské autonomní oblasti.

Podle zpráv byli zatčeni lidé podezřelí z účasti na protestech a ze spojení s exilovými tibetskými komunitami.
Prohlášení zaznamenalo, že Čína pozvala několik vyšetřovacích delegací včetně jedné složené z novinářů a dalších zahraničních diplomatů, aby navštívili Tibetskou autonomní oblast.

Zároveň odborníci uvítali náznaky ze strany Číny "o ochotě se angažovat v dalším dialogu ohledně těchto a jiných záležitostech".

Prohlášení bylo vydáno výkonným Výborem OSN pro předběžná zadržení, zvláštním zpravodajem pro nezákonná, hromadná a předběžná zadržení, Phillipem Alstonem, zvláštním zpravodajem pro podporu a ochranu práv na svobodu myšlení a projevu, Ambeyiem Ligabem, a zvláštním zpravodajem pro svobodu vyznání a náboženství, Asmou Jahangir.

Zvláštní zástupce generálního tajemníka ochránců lidských práv, Hina Jilani, nezávislý odborník na problematiku menšin, Gay McDougall a zvláštní zpravodaj pro otázky mučení, Manfred Nowak, se rovněž podepsali pod toto prohlášení.

Přeloženo podle: http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=26270&Cr=tibet&Cr1=

11. dubna 2008

Běžkyně nesoucí pochodeň součástí tibetských protestů v San Francisku

The New York Daily News
Čtvrtek, 10. dubna

(Na konci článku je odkaz na video zachycující incident s běžkyní Carterovou.)

Ve středu běžkyně z New Yorku nesoucí olympijskou pochodeň zinscenovala v San Francisku protičínský protest, přestože policie zavedla přísná opatření proti demonstrantům.

Když Majora Carter, jednačtyřicetiletá enviromentalistka z jižního Bronxu, běžela s ohněm, vytáhla malou tibetskou vlajku, aby tak odsoudila čínské porušování lidských práv v himalájské oblasti.

Carterová, která měla vlajku schovanou v rukávě, byla rychle vytlačena mimo trasu pochodně překvapenou policií, poté co jí byla pochodeň sebrána.

"Vyjádřila jsem se v rámci svého práva americké občanky na svobodu projevu, abych tak podpořila lidi, kteří toto právo nemají", prohlásila Carterová. "Jasně jsem si uvědomila co se děje v Tibetu a chtěla jsem něco udělat."

Carterová se vyjádřila, že čínská polovojenská jednotka doprovázející pochodeň se jí chopila a předala ji americké policii, která ji ihned vytlačila do zástupu lidí podél trasy.

"Jak se zdá, už nejsem členkou týmu bežců nesoucích olympijskou pochodeň," zažertovala Carterová.

Ojedinělý čin Carterové byl jedním z nejúspěšnějších projevů otevřeného nesouhlasu ve hře na kočku a na myš, kterou policie hrála s tisíci protestujících proti čínskému potlačení disentu v Tibetu a neochotě Číny veřejně odsoudit genocidu v Dárfúru.

Orgány dramaticky na poslední chvíli změnily plánovanou trasu pochodně, když ji převezly kilometry od míst, kde čekali tisíce demonstrantů.

V obavách z opakování střetů, které narušili pouť v Paříži a Londýně, policejní orgány předvedly propracovaný obrat, který umožnil zahájení štafety v klidné části města.

Demonstranti čekali na nábřeží Embarcadero již od svítání až do chvíle vychytralé objížďky.

"Myslím si, že je to zbabělost", prohlásil třicetiletý Matt Helmenstein, když si balil svou tibetskou vlajku.

Ostatní diváci, kteří přišli v hojném počtu slavit čínské pořadateltsví letních olympijských her se také cítili podvedeni.

"Byli jsme oklamáni", řekl třicetiletý Michael Huo, čínský inženýr pracující v Silikonovém údolí v Kalifornii. "Štafeta měla ukázat celému světu, že naše země pořádá olympiádu."

San Francisco bylo jedinou zastávkou v Severní Americe na symbolické mezinárodní trase olympijské pochodně, která však měla 20 minut zpoždění, poté co se orgány za pět minut dvanáct rozhodly ke změnám.

Oheň se objevil na pódiu v půl druhé odpoledne poblíž AT&T parku, kde byla pochodeň zažehnuta pro prvního běžce.

Běžkyně poté vběhla přímo do přilehlého skladu. O 45 minut později se oheň znovu objevil na druhé straně města, kde běžci v páru zahájili jeho trasu ke Golden Gate Bridge.

Závěrečná ceremonie byla zkrácena a oheň spěchal na letiště, aby odletěl pryč z města.

Kromě Carterové, dva vysloužilí new yorští policisté, šestačtyřicetiletý James Dolan a sedmapadesátiletý Richard Doran byli povoláni do služby, aby se účastnili štafety, která byla nakonec zkrácena z necelých třinácti na šest a půl kilometru.

Doran měl na hlavě svoji záchranářskou přilbu, kterou dostal jako upomínku na 343 členů new yorské federální policie, kteří přišli o život 9. září.

Označil svůj běh za "skvělý a neuvěřitelný" a řekl, že byl nadšen, že mohl běžet po boku dvojnásobného olympijského vítěze, volejbalového hráče Kerriho Walshe.

Ale co se týče protestu Carterové, byl kritický.

"Myslím si, že je to nechutné a otřesné", vyjádřil se Doran. "Znesvětilo to veškeré úmluvy, které jsme podepsali o posvátnosti této události."

Do včerejšího chaosu oznámil britský premiér Gordon Brown, že nenavštíví ceremonii zahajující pekingské olympijské hry v srpnu. Kandidáti na prezidenta, senátorka Hillary Clintonová a senátor Barack Obama vyzvali prezidenta Bushe, aby následoval příkladu premiéra Browna.

Článek byl přeložen podle: http://www.nydailynews.com/news/2008/04/10/2008-04-10_olympic_torch_bearer_from_bronx_in_tibet.html

Video zachycující vytlačení běžkyně Carterové: http://youtube.com/watch?v=la43HAPqCNk

9. dubna 2008

Spojené Státy uvažují o zřízení konzulátu v Tibetu

American Foreign Press
9. dubna 2008

Washington | Ministerstvo zahraničních věcí Spojených Států by rádo zřídilo konzulát v Tibetu, kam Čína zatím umožnila americkým diplomatům jen omezený a nedostatečný přístup, sdělila ve středu americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

"Uvažujeme o možnosti konzulátu v Tibetu", sdělila Riceová Senátní komisi.

Spojené státy "chtějí dát aktivním způsobem čínské vládě najevo, že bude lepší se v otázce Tibetu zabývat umírněnými hlasy jakým je i dalajláma s nímž by měl být zahájen dialog," dodala Riceová.

V komentáři na možnost konzulátu ve Lhase se Riceová vyjádřila: "Zabývat se možností, kdy bychom toto mohli uskutečnit je na interním seznamu."

Násilí propuklo v Tibetu 14. března, po pokojných protestech proti čínské nadvládě ve Lhase a rychle se rozšířilo do ostatních částí Číny obývaných Tibeťany.

Tibetská vláda v exilu oznámila, že při čínském zásahu přišlo o život 150 lidí. Čína trvá na tom, že jednala zdrženlivě, že nikdo o život nepřišel a okamžitě připsala tibetským "vzbouřencům" 20 mrtvých.

Washington opakovaně naléhal na Čínu, aby vůči protestujícím jednala zdrženlivě a zahájila dialog s tibetským nejvyšším duchovním, dalajlámou.

Článek přeložen podle: http://news.yahoo.com/s/afp/20080409/wl_asia_afp/chinaunresttibetusdiplomacy

Jak protestovat, aby protesty olympijských her v Pekingu přinesly změnu?

The Huffington Post | David Wallechinsky
8. března, 2008

Olympijská pochodeň koná svoji pouť kolem světa a setkává se se znatelnými protesty za lidská práva. Těm, kteří chtějí protestovat, bych rád nabídl několik svých návrhů.

1. Neprotestujte proti "Číně"


Neprotestujte proti čínskému lidu nebo proti "Číně". Namísto toho, protestujte raději proti politice čínské komunistické strany.

Čína je represivní diktaturou řízenou jednou politickou stranou, Čínskou komunistickou stranou (ČKS). Pouze 5% čínských občanů je členy komunistické strany, 95% Číňanů jimi není. Z hlediska ČKS, účelem pořádání olympijských her je ukázat těm, kterým vládne, že zbytek světa přijímá ČKS jako legitimního vůdce čínského lidu. Čínští komunisté chtějí, aby si občané Čínské lidové republiky (ČLR) mysleli, že mezinárodní kritika komunistické vlády je útokem na čínský lid jako celek.

Zastánci čínských komunistů se nás snaží přesvědčit, že Čínané jsou rozzlobeni zahraniční kritikou stavu lidských práv v Číně. Za všechny se dozvídáme o internetových komentářích, proto je důležité si uvědomit, že 85% čínské populace neužívá internet. Převážná většina Číňanů sleduje v televizi nebo čte státem kontrolované zprávy, které mají jen málo příspěvků, pokud vůbec nějaké, které by zahrnovaly protichůdné názory. K nám, vně Číny, ČKS mluví a vydává prohlášení o dalajlámovi nebo "dalajlámově klice" organizující násilné protesty v Tibetu, což se zdá v nejlepším případě být stejně směšné jako výroky v čínské televizi, že narušení pouti pochodně bylo způsobeno "hrstkou tibetských separatistů". Avšak většina Číňanů velice pravděpodobně těmto obviněním věří, protože je to jediná verze, kterou kdy slyšeli.

Protestování proti Číně nahrává ČKS a umožňuje tak jejím předákům, aby interpretovali protesty jako protičínské, spíše než jako protesty proti čínské komunistické straně.

2. Neprotestujte proti olympiádě nebo proti Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV)


Výběrová komise MOV udělala chybu, když vybrala Peking jako pořadatele olypmpijských her pro rok 2008. Při 125 demokratických zemích světa, není žádné omluvy pro přidělení her jedné ze 70 zemí v niž stále vládne diktatura. Ale hlasování (56 pro a 49 proti) nebylo ani zdaleka anonymní a téměř polovina členů MOV se cítí špatně ohledně volby přesně tak jako demonstranti.

Více než 10 tisíc sportovců, kteří se kvalifikovali pro účast na olympiádě si zaslouží soutěžit. Rovněž si ale zaslouží právo na vyjádření svých politických názorů, pokud je budou chtít projevit. Když demonstranti útočí na olympiádu, oslabují tím poselství protestů.

3. Neútočte na bežce, kteří nesou pochodeň


Cokoliv si o olympiádě myslíte, pouť pochodně symbolizuje pokojné spojení všech lidí světa. Před čtyřmi lety, před olympiádou v Aténách, olympijský oheň procestoval svět bez jakýchkoli problémů.

Útočit na oheň nahrává těm, kteří podporují ČKS. Mnohem efetivnějším způsobem protestu je zpomalit tempo pouti pochodně z běhu na chůzi.

4. Používejte dvojjazyčné/vícejazyčné transparenty


Nápisy a transparenty v angličtině jsou dobré, pokud chcete ovlivnit lidi ze západu, ale pokud je vaším cílem ukázat čínským lidem, že zbytek světa chce navázat kontakt, přeložte své nápisy do čínštiny. Nikdy nevíte, jaké zprávy projdou skrze proslulou čínskou internetovou blokádu. Proč nezkusit něco jako čínské překlady "Čínská komunistická strana nemluví za čínský lid."

5. Neuchylujte se k násilí

Násilné protesty jsou přesně těmi záběry, které chtějí předáci ČKS použít, aby vytvořili obrázek i protibetských prodemokratických demonstrantech. Nedovolte proto, aby byla podpořena čínská komunistická propaganda.

6. Zaměřte se i na období po olympiádě

Protesty a demonstrance kolem pekingských olympijských her nestačí a nepřinesou nezávislost Tibetu, demokracii Číně, ani nepomohou čínským lidem ke svobodě projevu a náboženského vyznání. Čínští komunisté použijí povrchní gesta a pózy, aby uspokojili MOV, ale jak bude po olympiádě, vůdci ČKS se vráti ke svým starým represivním metodám.

Jediným nátlakem na který ČKS okamžitě zareaguje je ekonomický nátlak. Protože Západ je teď závislý na čínské pracovní síle, čínských obchodních partnerech a půjčkách, bude potřeba dlouhodobých strategických plánů, které by přinutily ČKS, aby se otevřela více, než její ekonomika.

Proč se tedy teď nezeptat olympijských sponzorů co si myslí o lidských právech v Číně? Proč se nezeptat korporací jako jsou Coca-cola, GE, Johnson&Johnson, Kodak, McDonalds, Panasonic, Samsung a VISA?

Považujte prosím Tibet, Dárfúr a Čínu jako předmět dlouhodobého zájmu spíše než pomíjivý tendenční trend.



David Wallechinsky je autorem knihy Kompletní průvodce letními olympijskými hrami a seznam tyranů: 20 nejhorších současných diktátorů světa (The Complete Book of the Summer Olympics and Tyrants: The World's 20 Worst Living Dictators) a je víceprezidentem Mezinárodního společenství olympijských historiků.

Článek přeložen podle: http://www.huffingtonpost.com/david-wallechinsky/how-to-protest-against-th_b_95596.html?view=print

Prohlášení Jeho Svatosti dalajlámy všem Tibeťanům

Rád bych vyjádřil své srdečné pozdravy všem Tibeťanům v Tibetu a zároveň se podělil o některé své myšlenky. 

1. Od 10. března tohoto roku jsme svědky protestů a demonstrací téměř ve všech částech Tibetu, k nimž se dokonce připojili i studenti v několika městech Číny samotné. Protesty jsou projevem douhodobě nastřádaného fyzického a psychického trápení Tibeťanů a hluboce zakořeněného odporu proti potlačování jejich práv, nedostatku náboženské svobody a snah o překrucování pravdy při každé příležitosti, takovými tvrzeními jako například, že Tibeťané vzhlíží ke komunistické straně jako k "žijícímu Buddhovi". Tento ultralevicovým výrok je prostoupen hanským šovinismem. Jsem velice rozesmutněn a znepokojen užitím vojenské síly k potlačení pokojných demonstrací a snah o vyjádření tibetského lidu, které vyústilo v nepokoje v Tibetu, jež si vyžádaly mnoho životů a mnohem více dalších následků, zatčení a zranění. Takovýto zásah a utrpení jsou velice nešťastné a tragické a nutí jakoukoli soucítící lidskou bytost k slzám.
 
2. Modlím se za všechny Tibeťany stejně jako Číňany, kteří přisli o život při této současné krizi.
 
3. Nedávné protesty nejen popřely, ale i silně narušily propagandu Čínské lidové republiky, že kromě několika málo "reakcionářů" si většina Tibeťanů užívá prosperujícího a naplněného života. Tyto protesty zcela jasně prokázaly to, že Tibeťané ve třech tibetských provinciích, U-tsang, Kham a Amdo sdílejí stejné snahy a naděje. Protesty rovněž ukázaly světu, že tibetská otázka nemůže být nadále přehlížena. Protesty zdůraznily potřebu nalézt řešení problému skrze hledání "pravdy na základě fakt". Odvaha a zanícení těch Tibeťanů, kteří v zájmu celého tibetského lidu protestovali, doložila jejich trápení a též naději, neboť tito lidé riskovali vše. Je chvályhodné, že světové společenství uznalo a podpořilo úsilí těchto Tibeťanů.

 4. Hluboce si cením jednání mnoha představitelů tibetské vlády a členů komunistické strany, kteří aniž by ztratili svou tibetskou identitu prokázali svou statečnost a smysl pro to, co je správné během současné krize. V budoucnosti, bych požádal tibetské členy komunistické strany a vládní představitele, aby nehledali vždy pouze osobní prospěch, ale aby také pracovali a střežili zájmy Tibetu informováním o skutečném vztahu tibetského lidu k jejich nadřízeným stranickým předákům a vládním představitelům a pokusili se Tibeťanům poskytovat nezaujaté informace.

5. Prezidenti, předsedové vlád, ministři zahraničí, držitelé Nobelovy ceny, členové parlamentů a všichni účastní občané z celého světa zasílají jasné a závažné zprávy čínskému vedení, aby zastavilo pokračující tvrdý zásah proti Tibeťanům. Všichni vyzývají čínskou vládu, aby zvolila přístup, který povede k nalezení vzájemně propěšného řešení. Měli bychom vytvořit podmínky pro to, aby jejich úsilí přineslo pozitivní výsledky. Vím, že jste provokáni všemi možnými způsoby, ale je velice důležité se přimknout k naší nenásilné cestě.
 
6. Čínští vládní představitelé falešně obviňují mě a Ústřední tibetskou správu z podněcování a organizování nedávných událostí v Tibetu. Tato obvinění jsou zcela nepravdivá. Opakovaně jsem žádal, aby nezávislí a mezinárodně uznávaní vyšetřovatelé zahájili důkladné vyšetřování této záležitosti. Jsem si jist, že takovýto orgán odhalí pravdu. Pokud má Čínská lidová republika jakékoli důkazy, které by podepřely tato tvrzení, je třeba, aby je předložila světu. Pouhé obviňování není dostačující.
 
7. S ohledem na budoucnost Tibetu jsem se rozhodl k hledání řešení v rámci Čínské lidové republiky. Od roku 1974 upřímně a vytrvale zastávám oboustranně prospěšný přístup střední cesty. Celý svět to ví. Střední cesta znamená, že všichni Tibeťané musí mít vládu a samosprávu, která spočívá v rozumné národní regionální autonomii včetně příslušných ustanovení, samovládu a plné právo k vlastnímu rozhodování, kromě záležitostí týkajících se národní obrany. Nicméně, jak jsem se již vyjádřil na samém počátku, právo na konečné rozhodnutí o budoucnosti Tibetu náleží Tibeťanům žijícím v Tibetu.

8. Pořádání olympijských her v Číne je předmětem velikých očekávání a hrdosti 1,2 miliardy Číňanů. Od samého počátku jsem podporoval tyto hry v Pekingu. Moje stanovisko zůstává nezměněno. Domnívám se, že Tibeťané by se neměli snažit o narušení her. Je však legitimním právem všech Tibeťanů, aby usilovali o své svobody a práva. Na druhou stranu, bylo by to marné a ničemu by nepomohlo, kdybychom se dopustili něčeho, co by vyvolalo nenávist u čínského lidu. Naopak, je potřeba abychom ve svých srdcích pěstovali důvěru a respekt a vytvořili tak harmonickou společnost, neboť ta nemůže být postavena na základě násilí a zastrašování.
 
9. Naše utrpení je působeno několika jedinci ve vedení ČLR a ne čínským národem. A proto bychom nikdy neměli způsobovat neporozumění nebo se dopouštět čehokoliv, co by zraňovalo čínský lid. Dokonce i v této náročné situaci, mnozí představitelé čínské inteligence, spisovatelé a právníci v pevninské Číně a dalších jejích částech sympatizují, vyjadřují svou solidaritu vydáváním prohlášení, psaním článků a nabízejí podporu - to je ohromující. Nedávno, 28. března jsem vydal prohlášení adresované čínským lidem na celém světě, o němž doufám uslyšíte a přečtete si ho.

10. Pokud bude současná situace v Tibetu pokračovat, velice se obávám, že čínská vláda použije více násilí a zavede více opatření k potlačení tibetského lidu. Vzhledem ke svým morálním povinnostem a zodpovědnosti vůči Tibeťanům, jsem opakovaně žádal vedení ČLR, aby okamžitě ukončilo zásah ve všech částech Tibetu a stáhlo své ozbrojené jednotky. Pokud to přinese výsledky, doporučil bych všem Tibeťanům, aby přestali protestovat.
 
11. Naléhám na své drahé Tibeťany, kteří žijí mimo Tibet, aby byli na výsost ostražití při vyjadřování svých postojů k událostem v Tibetu. Neměli bychom se podílet na žádné aktivitě, která by mohla i nadsazeně být interpretována jako násilná. I v nejprovokativnějších situacích, se nesmíme uchylovat ke kompromisu našich nejcennějších a hluboce zakořeněných hodnot. Pevně věřím, že dosáhneme úspěchu skrze nenásilnou cestu. Měli bychom si uvědomit, že současné nevídané sympatie a podpora naší věci se zakládá právě na ní.
 
12. Jelikož je v současné době Tibet prakticky uzavřen a žádná zahraniční média nemají povolen přístup, pochybuji, že se má zpráva dostane k Tibeťanům v Tibetu. Doufám ale, že skrze sdělovací prostředky a ústním předáním se dostane k většině z Vás.
 
13. Závěrem bych rád zdůraznil a ještě jednou apeloval na Tibeťany, aby se drželi nenásilné cesty a neodklonili se od ní, jakkoli závažnou by se mohla situace zdát.
 
dalajláma
V Dharamsale, 6. března 2008
 
(Do angličtiny přeloženo z tibetského originálu)

Přeloženo podle prohlášení na stránkách: http://www.dalailama.com/news.222.htm
 

8. dubna 2008

Olympijská pochodeň vzbuzuje evropské pobouření nad situací v Tibetu

REUTERS/Jacky Naegelen
Sharon Schmickle
Pondělí, 7. dubna 2008

Opona je zvdvižena a drama, které Čína nechtěla ukázat světu, když hrdě připravovala jeviště pro pořádání letošních letních olympijských her, je odhaleno.

Víkendové zprávy přinesly další oběti tvrdého zákroku v Tibetu, tisíce evropských obhájců lidských práv vítají olympijskou pochodeň s pobouřením. Američané jsou ve středu připraveni na totéž.

Mnohem hrozivějším problémem jsou pro Čínu separatistické aktivity čínských muslimů, kteří se povzbuzeni podporou, které se dostalo Tibeťanům, shromažďují po celém světě k protestům.

A jak Čína spěchá zatáhnout oponu, lidé po celém světě se nově dozvídají o regionálních a etnických rozdílech, jež vřou uvnitř tohoto rozlehlého a komplexního národa. Momentálně není jasné, jak je všechny bude Čína kontrolovat v globalizovaném světě, v němž disent bude posílen novými vymoženostmi informačních technologií.

V rámci globální stability jsou sázky vysoko. A pomáhají vysvětlit proč západní vládní představitelé, včetně prezidenta Bushe, chodí kolem otázek ohledně své účasti na ceremoniích čínských olympijských her jako kolem horké kaše.

Pochodeň podněcuje protesty

V pondělí, krátce poté, co bežci s olympijskou pochodní vyrazili na cestu od Eiffelovy věže Paříží, přinutili protesty čínského zásahu v Tibetu organizátory k dvojímu uhašení ohně a pochodeň spěchala do autobusu, kde byla spěšně uzavřena před demonstranty, uvedla agentura Reuters.

V neděli se tisíce protestujících opakovaně střetly s britskou policií a čínskou ochrankou během necelých padesát kilometrů dlouhé trasy olympijské pochodně skrze Londýn, uvedl Guardian.

Jeden demonstrant se pokusil vytrhnout pochodeň z rukou slavného běžce. Dva další se snažili uhasit oheň hasícím prostředkem. Několik dalších se vrhlo pod nohy běžců. Tisíce nesly transparenty hlásající "Pochodeň hanby" a "Zastavte zabíjení v Tibetu". Třicet pět lidí bylo zatčeno.

Při dvou příležitostech, kdy měla být pochodeň nesena běžcem ulicemi Bloomsbury a Fleet Street byla namísto toho umístěna v červeném autobuse, evidentně kvůli ochraně před demonstranty snažícími se protlačit přes policejní linii.

Předseda vlády Gordon Brown přivítal pochodeň před svým sídlem v Downing Street č. 10, i přes politický tlak, aby odmítl oficiálně uznat pochodeň. A sníh snášel do londýnských ulic, když se zástup olympijských entuziastů sešel přivítat olympijskou pochodeň.

Jediná plánovaná zastávka na trase pochodně severní Amerikou je ve středu v San Francisku a očekává se, že Tibeťané, kteří žijí v Minnesotě se připojí k obhájcům lidských práv z celé Ameriky, aby zde protestovali.

Čína z bezpečnostních důvodů uzavřela oblast po protivládních protestech v Tibetu před třemi týdny a tak zprávy z himalájského regionu jsou jen omezené. Ale Associated Press informoval o víkendu o tom, že osm protibetských demonstrantů bylo zabito při policejním zásahu, když policie začala střílet na protestující v provincii Sečchuan.

Tato informace byla připsána zahraničním aktivistům. Předseda komunistické strany v Tibetu se nechal slyšet, že oblast je stabilní, jak o tom informoval Associated Press.

Čínské vládní orgány oznámily, že při protičínských protestech v tradičním tibetském hlavním městě Lhase zemřelo 22 lidí. Tibetská exilová vláda tvrdí, že při protestech a následném tvrdém zásahu bylo zabito 140 lidí. Čína opakovaně obvinila dalajlámu a jeho příznivce z organizování násilí, on tato obvinění znovu odmítá.

Protesty jsou nejdéle přetrvávajícím náporem vůči čínské vládě od roku 1951, kdy čínské komunistické jednotky okupují Tibet. Čína tvrdí, že vládla Tibetu po staletí, přestože mnozí Tibeťané tvrdí, že jejich vlast byla v podstatě nezávislým státem po většinu té doby.

Problémy hned za rohem

Etnické nepokoje se též stupňují v přilehlých oblastech sousedících s Tibetem, v severozápadním provincii Xingjiang, kde odpor tamějších muslimů proti pekingské vládě doutnal po desetiletí.

Teď je situace v Xingjiangu značně vypjatá, oznámil v sobotu Wall Street Journal.

Ujgurští aktivisté, početná skupina muslimů, sdělila reportérům Wall Streetu, že Čína preventivně zatýká podezřelé disenty v této oblasti, která hraničí s Tibetem.

"Napětí se stupňuje", dodává Wall Street. "Minulý měsíc čínské vládní orgány oznámily zatčení ujgurské ženy, která byla součástí muslimského separatistického spiknutí chystajícího se unést čínské letadlo. V únoru čínská policie informovala o zneškodnění údajné schůze islámských teroristů, při střelbě byli zabiti dva muži a 15 dalších zatčeno poblíž Urumqi, hlavního města Xingjiangu.

Xingjiang je pro Čínu strategicky kritickým místem. Jedná se totiž o šestinu celého území Číny. Je důležitou ropnou oblastí a sídlem čínských stanic testujících nukleární zbraně. Navíc má Xingjian 5600 kilometrů dlouhou hranici s osmi dalšími sousedícími provinciemi, uvedl Wall Street.

Případy porušování lidských práv Ujgurů upoutaly mnohem menší mezinárodní pozornost než jaké se dostalo Tibeťanům částečně díky podpoře celebrit a charismatu dalajlámy. Dalším faktorem je, dodávají ujgurští obhájci lidských práv, jak uvedl Wall Street, že Ujgurové jsou převážně muslimové. Od teroristických útoků v září 2001 se Čína snaží legitimizovat své zásahy proti ujgurským zastáncům práv jako boj proti islámským aktivistům.

Teď ale tibetské protesty a blížící se olympijské hry přiměly Ujgury v zahraničí, aby se také projevili a spojili své úsilí s tibetským. Ve čtvrtek, se stovky ujgurských demonsrantů shromáždily v Istanbulu k protičínským protestům.

Velké množství nepokojů tak rozpoltilo Peking mezi přání působit rozumně vůči světu a jeho tendencemi k tvrdým zásahům v případě ohrožení celistvosti země, informoval deník Los Angeles Times v neděli.

Ale změnilo se toho příliš a to přimělo aspirující světovou velmoc, aby se znovu zcela navrátila ke své staré písničce komunistické strany, uvedl deník Times.

"Čína čelí některým tradičním výzvám a novým podmínkám", řekl Šen Dingli, profesor šanghajské univerzity. "To ji nutí, aby se tímto různorodým náporem zabývala a přizpůsobila."

Přestože část vedení se uzavřela před zbytkem světa, zbylá část je pod tlakem, aby alespoň projevila náznaky otevřenosti a uznala tak, že Čína čím dál více potřebuje okolní svět pro svůj ekonomický růst, diplomatické přijetí a dokonce i domácí podporu.

Sharon Smickle o zahraničním dění a vědě. Kontakt sschmickle [zavináč] minnpost [tečka] com.

Přeloženo podle: http://www.minnpost.com/stories/2008/04/07/1413/olympic_torch_draws_european_outrage_over_tibet

Prosba J.S. dalajlámy

Rád bych vyjádřil svou vděčnost světovým vládním činitelům, členům parlamentu, nevládním organizacím a veřejnosti, všem, kteří projevili svou účast nad nedávnými velice smutnými a tragickými událostmi v Tibetu. Jsem rovněž vděčen jak jejich usilí o přesvědčení čínské vlády, aby s pokojně protestujícími zacházela zdrženlivě, tak žádostem o smysluplný dialog k vyřešení této záležitosti.
  
Věřím, že nedávné demonstrace a protesty jsou projevem hluboce zakořeněné nespokojenosti nejen Tibeťanů v takzvané Tibetské autonomní oblasti, ale též v přilehlých tradičně tibetských oblastech, které byly začleněny do provincií Qinghai, Gansu, Sečchuan a Junan, kde sídlí početné komunity etnických Tibeťanů.

Podle důvěryhodných zdrojů, čínští vládní představitelé nechali rozmístit v těchto oblastech ohromné množství preventivních vojenských jednotek, které začaly tvrdě zasahovat proti všem Tibeťanům údajně se podílejícím na protestech a rovněž zablokovaly ty oblasti v nichž se protesty konaly.
 
Z tohoto důvodů Vás žádám, abyste pokračovali v podpoře skrze naléhání na čínskou vládu, aby okamžitě zastavila tyto své zásahy k potlačení protestů, propustila zadržené a uvězněné a poskytla patřičnou lékařskou pomoc zraněným. Jsme obzvláště znepkojeni nedostatečným množstvím lékařských zařízení, neboť máme zprávy, že mnoho zraněných Tibeťanů má strach jít do čínských nemocnic a klinik.

Také bych Vás požádal, abyste naléhavě usilovali o vyslání nezávislého ošetřovacího orgánu, aby vyšetřil nepokoje a příčiny, které k nim vedly, stejně jako o umožnění vstupu mezinárodním médiím a týmům ošetřovatelů. Jejich přítomnost dodá pocit útěchy Tibeťanům, ale bude mít též vliv na zdrženlivost čínských vládních orgánů.

dalajláma
2. dubna 2008

Přeloženo ze stránek: http://www.dalailama.com/news.221.htm

4. dubna 2008

Prohlášení Poslanecké sněmovny k situaci v Tibetu - překlad do aj

Překlad do anglického jazyka:

Resolution on Tibet adopted by the Parliament of the Czech Republic - překlad do aj

For the first time in history the Parliament of the Czech Republic as a whole expressed its position on a situation in Tibet by adopting a resolution on Tibet. The resolution was adopted by 79 out of 103 present members of the parliament.

The Resolution was proposed as follows.

With regard to the 2007 Annual Report of the EU on Human Rights, the Resolution of the European Parliament of 13th December 2007 and the Resolution of the European Parliament of 15th February 2007, and also the Resolution of the Senate of the Czech Republic of 20th March 2008 and Statement of the Government of the Czech Republic of 17th March in reaction to events of recent days during which violence occurred in the Tibetan autonomous region, the House of Representatives of the Czech Republic issues the below statement:

The House of Representatives perceives human rights as an indivisible and universal value to which all the people in the world have a right to ask that it be respected.

The House of Representatives appeals to both Chinese representatives and protesters to restrain from violence.

The House of Representatives feels it important for the global community to have access to information on the current situation in Tibet and therefore requests the Government of the People's Republic of China allow access to world media representatives into the region.

The House of Representatives considers it appropriate that UN and Red Cross representatives be sent into the region in order to clarify the events of recent days.

The House of Representatives urges a political solution for the rights of Tibetan people that reflects the interests and wishes of the Tibetan people in addition to their cultural and religious identity.

The House of Representatives supports an effective continuation of the dialog between His Holiness Dalai Lama and representatives of the People's Republic of China. A solution for the situation in Tibet should be the outcome of such a dialogue.

Considering the tragic experience of the political process in Czechoslovakia after the rehabilitation of Czechoslovakian political prisoners in the 1990s, the House of Representatives asserts that all citizens charged for promoting their political opinion or religious belief, and therefore acting in accordance with their vested rights, be relased.

The House of Representatives calls on all its representatives to actively stand up in the defense of human rights for the citizens of China and the Tibetan Autonomous Region during international negotiations.

The House of Representatives is convinced that this statement is in accordance with Olympic Ideals and the Olympic Charter.

The original text can be found at: http://www.psp.cz/eknih/2006ps/stenprot/028schuz/s028261.htm#r19
(This is an unofficial translation by Tibet in Czech Organization: http://tibetcesky.blogspot.com/)

Text originální verze:

Prohlášení Poslanecké sněmovny k situaci v Tibetu

- s ohledem na výroční zprávu EU o lidských právech za rok 2007, usnesení Evropského parlamentu ze dne 13. prosince 2007 a usnesení Evropského parlamentu ze dne 15. února 2007,
- v návaznosti na rezoluci Senátu Parlamentu České republiky ze dne 20. března 1998,
- v návaznosti na usnesení Vlády České republiky ze dne 17. března 2008,
- v reakci na události posledních dnů, během nichž došlo k násilí v Tibetské autonomní oblasti,
vydává Poslanecká sněmovna toto prohlášení:

Poslanecká sněmovna vnímá lidská práva jako nedělitelnou a univerzální hodnotu, na jejíž dodržování mají nárok lidé všude na světě.

Poslanecká sněmovna vyzývá jak čínské orgány, tak demonstrující, aby se zdrželi jakéhokoliv násilí.

Poslanecká sněmovna pokládá za důležité, aby světová veřejnost měla možnost získat informace o aktuálním dění v Tibetu, a proto žádá vládu ČLR, aby umožnila přístup zástupcům světových sdělovacích prostředků do oblasti.

Poslanecká sněmovna pokládá za vhodné, aby do oblasti byli vysláni zástupci OSN a Červeného kříže, za účelem objasnění událostí posledních dnů.

Poslanecká sněmovna vyzývá k takovému politickému řešení práv tibetského lidu, které by reflektovalo zájmy a přání Tibeťanů a jejich kulturní a náboženskou svébytnost.

Poslanecká sněmovna podporuje účinné pokračování dialogu mezi Jeho Svatostí dalajlámou a představiteli Čínské lidové republiky. Řešení situace v Tibetu by mělo vycházet ze závěrů tohoto dialogu.

Poslanecká sněmovna – vzhledem k tragickým zkušenostem s politickými procesy v Československu a po rehabilitaci československých politických vězňů v 90. letech minulého století – trvá na propuštění a rehabilitaci všech občanů, kteří byli potrestáni za prosazování svých politických názorů nebo náboženského vyznání a za uskutečňování svých nezadatelných práv.

Poslanecká sněmovna vyzývá všechny své představitele, aby při mezinárodních jednáních aktivně vystupovali na obranu lidských práv obyvatel Číny a Tibetské autonomní oblasti.

Poslanecká sněmovna je přesvědčena, že toto prohlášení souzní s olympijskými ideály a Olympijskou chartou.

3. dubna 2008

Čína obviňuje tibetské „nezávislé síly“ z plánování sebevražedných útoků

International Herald Tribune, 1. dubna 2008

Peking | V rámci poslední série obvinění namířených na dalajlámovy příznivce čínští představitelé v úterý prohlásili, že „tibetské nezávislé síly “ organizují sebevražedné jednotky pro zahájení násilných útoků. Předseda tibetské exilové vlády tato tvrzení odmítl s tím, že Tibeťané jsou naprosto oddáni „nenásilné cestě“.

„Podle našich zdrojů je dalším plánem tibetských nezávislých sil zorganizovat sebevražedné jednotky k zahájení násilných útoků“, řekl na úterní tiskové konferenci Wu Heping, mluvčí čínského Ministerstva veřejné bezpečnosti. „Tibeťané prohlásili, že se nebojí ani krveprolití, ani obětí,“ řekl Wu, aniž by předložil jakékoli závažné důkazy, které by tato obvinění potvrzovaly.

Předseda tibetské exilové vlády Samdhong Rinpočche téhož dne znovu zdůraznil nenásilný postoj Tibeťanů. „Sebevražedné útoky jsou naprosto nepřijatelné,“ řekl. „Z naší strany není vůbec žádná pochybnost o tom, že chceme i nadále následovat cestu nenásilí.“

Čína obviňuje dalajlámu a jeho stoupence z organizování protivládních prostestů, které se konaly předešlý měsíc ve Lhase, přičemž tyto protesty prý měly být součástí kampaně vedoucí k sabotáži srpnových olympijských her a propagací nezávislosti Tibetu. Dvaasedmdesátiletý držitel Nobelovy ceny obvinění odmítá, násilí odsoudil a vyzval k nezávislému mezinárodnímu vyšetřování nepokojů a jejich původních příčin.

V úterý zamířil olympijský oheň do Kazachstánu a zahájil tak svoji měsíční pouť světem, která, jak se očekává, bude přitahovat další protestní akce proti politice Pekingu. Čínské Lidové noviny uvedly ve svém komentáři, že Čína je již připravena na obtíže, neboť „úspěšné pořádání olympiády je přáním 1,3 miliardy Číňanů.“

Olympijský oheň odletěl po komplikovaném a přísně zabezpečeném zahajovacím obřadu výsadním letadlem z Pekingu, kde se budou konat olympijské hry v srpnu a před svým návratem na čínskou pevninu (4. května) se zastaví celkem na 21 místech.

Aktivisté v Londýně, Paříži a San Francisku přislíbili, že naruší jeho pouť, aby tak poukázali na případy zahrnující jak tibetskou nezávilost, tak súdánskou krizi v Dárfúru. Nicméně i Kazachstán a případně Turecko by mohly být předmětem kritiky pro ujgurkou menšinu čínských muslimů žijících v zahraničí.

Protesty, které začaly 10. března (v den výročí povstání proti čínské vládě roku 1959) a o čtyři dny později se vystupňovaly v násilné nepokoje, se rozšířily se do širých oblastí západní Číny obývaných Tibeťany. Čínské státní sdělovací prostředky se zaměřily výhradně na oběti v Tibetu, přičemž uveřejnily jména 14 z 18 civilistů a jednoho policisty, kteří byli údajně zabiti při nepokojích ve Lhase. Tibeťané v exilu však udávají mnohem vyšší počty obětí násilí i následného tvrdého potlačení protestů, téměř 140 mrtvých.

Na protest proti násilným čínským represím odmítl kapitán indické fotbalové reprezentace, Baichung Bhutia, nést olympijskou pochodeň v Novém Dillí.

Přeloženo podle: http://www.iht.com/articles/2008/04/01/asia/tibet.php

1. dubna 2008

Čína obviňuje Tibeťany z plánování sebevražedných útoků

The Associated Press
Christopher Bodden, 1.dubna 2008

Peking (AP) -- Čína v úterý vystupňovala svoji rétoriku proti příznivcům dalajlámy, obviňuje stoupence držitele Nobelovy ceny míru z plánování sebevražedných útoků.

Tibetská exilová vláda obvinění odmítla se slovy, že i nadále zůstává oddána nenásilnému úsilí dlouhodobě prezentovanému svým nejvyšším buddhistickým duchovním.

"Tibeťané v exilu jsou stoprocentně oddáni nenásilné cestě. Sebevražedné útoky jsou naprosto nepřijatelné. Máme ale obavy, že Číňané by se mohli převléct za Tibeťany a naplánovat takové útoky, aby měla veřejnost o Tibeťanech špatné mínění," řekl Samdhong Rinpočche, ministerský předseda exilové vlády v Dharamsale v Indii.

Mluvčí Ministerstva veřejné bezpečnosti, Wu Heping, sdělil, že při prohledávání klášterů bylo nalezeno 176 zbraní, 13 013 kulek, 19 000 patron dynamitu, 3 504 kilogramů blíže nespecifikovaných výbušnin, dva ruční granáty a 350 nožů.

Neposkytl však žádné bližší informace, ani důkazy.

"Podle našich zdrojů je dalším plánem tibetských nezávislých sil zorganizovat sebevražedné skupiny k zahájení násilných útoků," řekl Wu v úterý na ojedinělé konferenci. Použil termínu "gan si dui", výjimečný termín jehož přímý překlad je "jednotky odhodlané zemřít". Oficiální anglická verze jeho výroků vydaná Ministerstvem veřejné bezbečnosti přeložila termín jako "sebevražedné jednotky" ("suicide squads").

Peking se od protivládních nepokojů konaných 14. března v Tibetu opakovaně pouští do dalajlámy a jeho příznivců, označuje nejvyššího tibetského duchovního za "kočičí pracku mezinárodních protičínských sil" a odsuzuje protesty mnichů jako "buddhistickou špínu".

Americké ministerstvo zahraničí označilo dalajlámu za "muže míru", který si přeje pouze jednat s Čínou o situaci v Tibetu.

"I nadále vyzýváme Čínu aby zahájila dialog s dalajlámou a jeho představiteli," řekl mluvčí ministerstva Tom Casey.

V posledních dnech Čína předvádí desetiletí starou filmovou propagandu vysílanou státní televizí, která zobrazuje tibetský lid před invazí komunistických vojsk v roce 1950 jako krutou a primitivní společnost. Čína ignoruje mezinárodní apely vyzývající ke smíru a odmítá diskutovat obvinění z diskriminace, represe a ekonomického znevýhodnění.

Dvaasedmdesátiletý držitel Nobelovy ceny, dalajláma, odsoudil násilí v Tibetu a naléhá na mezinárodní vyšetřování nepokojů a jejich původních příčin. Dalajláma zopakoval, že usiluje o autonomii Tibetu pod čínskou vládou.

Čínské státní sdělovací prostředky oznámily, že při nepokojích ve Lhase bylo zabito 18 civilistů a jeden policista. Všichni, až na jednoho, byli čínští imigranti z ostatních částí Číny, kteří přišli do oblasti v posledních desetiletích.

Tibeťané v exilu tvrdí, že si násilí a následný tvrdý zákrok vyžádaly téměř 140 mrtvých.

Přeloženo podle: http://ap.google.com/article/ALeqM5h5Z6bJwtN_roGSIUQiQnfbf2NkhgD8VP4ITG0

Indie varuje dalajlámu

BBC News, 1. dubna 2008

Indický ministr zahraničních věcí Pranab Mukherjee varoval dalajlámu, aby se zdržel jakékoli politické aktivity poškozující vztahy Indie s Čínou.

Ministr rovněž zdůraznil, že exilový duchovní vůdce je v Indii stále vítán.

Komentáře, které zopakovaly stanovisko Indie přichazejí v citlivou dobu, následně po protičínských protestech v Indii.

Zpravodajové tvrdí, že protesty komplikují situaci indické vlády, která zlepšuje své vztahy s Čínou.

Ministr ve svém výstupu ve vysílání indické televize prohlásil, že "Indie bude i nadále nabízet veškerou pohostinnost, ale během svého pobytu by se měl dalajláma a jeho zástupci zdržet jakýchkoli politických aktivit, jakéhokoli jednání, které může nepříznivě ovlivnit vztahy mezi Indií a Čínou.

Protesty

Toto opatření je ustaveno od roku 1959, kdy dalajláma uprchl ze své rodné země po nezdařeném protestu proti čínské nadvládě v himalájské oblasti.

Usadil se v severní Indii v horském městě Dharamsale, která se stala dějištěm nedávných protestů proti Číně.

Prostesty se také konaly před čínskou ambasádou v Dillí, po nichž si Peking předvolal indického velvyslance.

Indie ujistila Čínu, že olympijská pochodeň projde zemí bezpečně.

Ale byl to právě indický fotbalový kapitán, kdo pochodeň odmítl nést.

Článek byl přeložen podle: http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7324693.stm